Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vasilije Đ. Krestić: ZAŠTO SAM POTPISAO APEL ZA ODBRANU SVETIH SRPSKIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH

Datum objave: utorak, 29 oktobra, 2019
Veličina slova: A- A+

Ovim odgovorom nemam nameru da polemišem s Veljkom Đurićem Mišinom i to iz više razloga. Prvo zato što smatram da on ni u kom pogledu nije dorastao tome da bude moj partner za bilo kakve naučne i stručne rasprave, bez obzira na to što umišlja da je veliki naučnik, da je nadišao i daleko prevazišao sve istoričare koji se bave srpsko-hrvatskim odnosima i počinjenim hrvatskim genocidom nad Srbima u NDH.

Vasilije Đ. Krestić
Vasilije Đ. Krestić

Drugo, zato što on nije sposoban da vodi ozbiljne naučne i stručne rasprave, što sve koji ne misle kako on misli, na jedan surov, neotesan i primitivan način obezvređuje, potcenjuje i vređa raznim izmišljotinama, nimalo biranim rečima i neistinama. Umesto da se činjenicama suprotstavi svojim neistomišljenicima, on zamišlja da je u nekom ringu, pa mu je osnovni cilj da se s protivnikom „obračuna”, kako je i sam priznao u jednom od svojih ranijih javnih nastupa. Polemike s takvom osobom kakav je Đurić apsolutno su besmislene.

Ovaj tekst i ne pišem zbog Đurića i ne upućujem ga njemu, već ga pišem radi toga da bliže objasnim zbog čega sam potpisao Apel za odbranu jasenovačkih novomučenika. Kako ja, tako i svi potpisnici Apela, nemamo ništa protiv toga da se pitanje broja jasenovačkih žrtava, pa i svih drugih žrtava Pokolja počinjenog nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, neprestano preispituje i preispita.

Mi ne insistiramo na bilo kojem dosad iskazanom, što većem broju srpskih žrtava, zato što smo „Srbende”, kako nedavno reče jedan doktor nauka koji se pridružio Đuriću u promovisanju jedne knjige sumnjivog naučnog kvaliteta. Mi ustajemo odlučno protiv toga što se licitira s brojem žrtava bez prethodnog svestranog naučnog i stručnog ispitivanja tog više nego bolnog i osetljivog pitanja. Mi dižemo glas protiv neozbiljnosti, neodgovornosti i nestručnosti onih koji se usuđuju da smanjuju broj žrtava prostim logiciranjem.

To što je Veljko Đurić Mišina na čelu Muzeja žrtava genocida ne znači da je osposobljen da izriče istine o broju jasenovačkih žrtava. Od kad je on na čelu Muzeja ništa nije učinjeno na nužnom popisivanju broja žrtava na kojem se stalo posle odlaska dr Milana Bulajića. Isto to važi i za preosvećenog vladiku Jovana Ćulibrka. Ništa lično mi nemamo protiv vladike, ali on nije naučno i stručno osposobljen da se bavi ispitivanjem broja žrtava genocida samo time što je sastavio jednu bibliografiju o genocidu i što ga, očigledno, to pitanje zanima. Uz to, preosvećeni se dovoljno kompromitovao i pokazao da slabo poznaje, ili da iz nekih njemu znanih razloga svesno zanemaruje kompromitujuće činjenice koje se tiču zlodela nadbiskupa Alojzija Stepica. Takvim stavom o Stepincu vladika je prokockao naše poverenje, pa je zbog toga i iznudio pisanje Apela, čiji sam potpisnik, ali ne i pisac, kako sluti Veljko Đurić Mišina.

Apelom smo digli glas protiv šarlatanstva i neodgovornosti, protiv nestručnosti i politizacije jedne od najosetljivijih tema naše novije istorije. Apelom smo želeli da dobijemo odgovor od onih koji finansiraju Muzej žrtava genocida, da li oni znaju šta se radi u toj ustanovi i da li stoje iza svega što čine Veljko Đurić Mišina i vladika Jovan oko načina prebrojavanja Svetih Srpskih Novomučenika Jasenovačkih[1]. Apelom smo hteli o tom bolnom pitanju, i načinu kako se ono nakaradno tumači pod rukovodstvom Episkopa pakračko-slavonskog Jovana (predsednika Odbora za Jasenovac SAS SPC, koji je ujedno i predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida) i direktora tog Muzeja, da obavestimo Sinod SPC, našu javnost i nadležna ministarstva, jer smo uvereni da je njihov neodgovoran i nestručan rad višestruko štetan i da mora biti preispitan i zaustavljen. Ako se to ne dogodi posledice neće izostati, a odgovorni će biti oni koji su pozvani da stanu na put zlu koje je iz dana u dan sve očiglednije.

[1] Sveti Srpski Novomučenici Jasenovački – to je puni naziv svetitelja kanonizovanih od strane SPC

Vasilije Đ. Krestić

Vezane vesti:

APEL ZA ODBRANU SVETIH SRPSKIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH

GENOCIDOM DO VELIKE HRVATSKE: Vatikan je glavni inicijator ratobornog kroatizma

Srbe deli i Jasenovac – peticija vrhu SPC

Aleksandar Lazić: Ini potpisnik Mišini na pismo ili Samo vi, direktore, radite svoj naučni posao

Z. Čvorović, V. Dimitrijević, A. Lazić: Protiv revizije broja žrtava – zašto smo potpisali jedan apel

Episkop slavonski Jovan: Broj žrtava Jasenovca u budućim enciklopedijama neće biti 600 ili 700 hiljada (2015)

Veljko Đurić Mišina: Akademiku Krestiću i inim 51 potpisniku „Apela za odbranu novomučenika jasenovačkih“

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top