fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vasilije Đ. Krestić: ZAŠTO SAM POTPISAO APEL ZA ODBRANU SVETIH SRPSKIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH

Ovim odgovorom nemam nameru da polemišem s Veljkom Đurićem Mišinom i to iz više razloga. Prvo zato što smatram da on ni u kom pogledu nije dorastao tome da bude moj partner za bilo kakve naučne i stručne rasprave, bez obzira na to što umišlja da je veliki naučnik, da je nadišao i daleko prevazišao sve istoričare koji se bave srpsko-hrvatskim odnosima i počinjenim hrvatskim genocidom nad Srbima u NDH.

Vasilije Đ. Krestić
Vasilije Đ. Krestić

Drugo, zato što on nije sposoban da vodi ozbiljne naučne i stručne rasprave, što sve koji ne misle kako on misli, na jedan surov, neotesan i primitivan način obezvređuje, potcenjuje i vređa raznim izmišljotinama, nimalo biranim rečima i neistinama. Umesto da se činjenicama suprotstavi svojim neistomišljenicima, on zamišlja da je u nekom ringu, pa mu je osnovni cilj da se s protivnikom „obračuna”, kako je i sam priznao u jednom od svojih ranijih javnih nastupa. Polemike s takvom osobom kakav je Đurić apsolutno su besmislene.

Ovaj tekst i ne pišem zbog Đurića i ne upućujem ga njemu, već ga pišem radi toga da bliže objasnim zbog čega sam potpisao Apel za odbranu jasenovačkih novomučenika. Kako ja, tako i svi potpisnici Apela, nemamo ništa protiv toga da se pitanje broja jasenovačkih žrtava, pa i svih drugih žrtava Pokolja počinjenog nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, neprestano preispituje i preispita.

Mi ne insistiramo na bilo kojem dosad iskazanom, što većem broju srpskih žrtava, zato što smo „Srbende”, kako nedavno reče jedan doktor nauka koji se pridružio Đuriću u promovisanju jedne knjige sumnjivog naučnog kvaliteta. Mi ustajemo odlučno protiv toga što se licitira s brojem žrtava bez prethodnog svestranog naučnog i stručnog ispitivanja tog više nego bolnog i osetljivog pitanja. Mi dižemo glas protiv neozbiljnosti, neodgovornosti i nestručnosti onih koji se usuđuju da smanjuju broj žrtava prostim logiciranjem.

To što je Veljko Đurić Mišina na čelu Muzeja žrtava genocida ne znači da je osposobljen da izriče istine o broju jasenovačkih žrtava. Od kad je on na čelu Muzeja ništa nije učinjeno na nužnom popisivanju broja žrtava na kojem se stalo posle odlaska dr Milana Bulajića. Isto to važi i za preosvećenog vladiku Jovana Ćulibrka. Ništa lično mi nemamo protiv vladike, ali on nije naučno i stručno osposobljen da se bavi ispitivanjem broja žrtava genocida samo time što je sastavio jednu bibliografiju o genocidu i što ga, očigledno, to pitanje zanima. Uz to, preosvećeni se dovoljno kompromitovao i pokazao da slabo poznaje, ili da iz nekih njemu znanih razloga svesno zanemaruje kompromitujuće činjenice koje se tiču zlodela nadbiskupa Alojzija Stepica. Takvim stavom o Stepincu vladika je prokockao naše poverenje, pa je zbog toga i iznudio pisanje Apela, čiji sam potpisnik, ali ne i pisac, kako sluti Veljko Đurić Mišina.

Apelom smo digli glas protiv šarlatanstva i neodgovornosti, protiv nestručnosti i politizacije jedne od najosetljivijih tema naše novije istorije. Apelom smo želeli da dobijemo odgovor od onih koji finansiraju Muzej žrtava genocida, da li oni znaju šta se radi u toj ustanovi i da li stoje iza svega što čine Veljko Đurić Mišina i vladika Jovan oko načina prebrojavanja Svetih Srpskih Novomučenika Jasenovačkih[1]. Apelom smo hteli o tom bolnom pitanju, i načinu kako se ono nakaradno tumači pod rukovodstvom Episkopa pakračko-slavonskog Jovana (predsednika Odbora za Jasenovac SAS SPC, koji je ujedno i predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida) i direktora tog Muzeja, da obavestimo Sinod SPC, našu javnost i nadležna ministarstva, jer smo uvereni da je njihov neodgovoran i nestručan rad višestruko štetan i da mora biti preispitan i zaustavljen. Ako se to ne dogodi posledice neće izostati, a odgovorni će biti oni koji su pozvani da stanu na put zlu koje je iz dana u dan sve očiglednije.

[1] Sveti Srpski Novomučenici Jasenovački – to je puni naziv svetitelja kanonizovanih od strane SPC

Vasilije Đ. Krestić

Vezane vesti:

APEL ZA ODBRANU SVETIH SRPSKIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH

GENOCIDOM DO VELIKE HRVATSKE: Vatikan je glavni inicijator ratobornog kroatizma

Srbe deli i Jasenovac – peticija vrhu SPC

Aleksandar Lazić: Ini potpisnik Mišini na pismo ili Samo vi, direktore, radite svoj naučni posao

Z. Čvorović, V. Dimitrijević, A. Lazić: Protiv revizije broja žrtava – zašto smo potpisali jedan apel

Episkop slavonski Jovan: Broj žrtava Jasenovca u budućim enciklopedijama neće biti 600 ili 700 hiljada (2015)

Veljko Đurić Mišina: Akademiku Krestiću i inim 51 potpisniku „Apela za odbranu novomučenika jasenovačkih“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: