Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UVOĐENjE „BOSANSKOG“ PRVI KORAK KA PREVOĐENjU SRBA U BOSANCE

Milos_Kovacevic

Miloš Kovačević

Uvođenje „bosanskog“ jezika u zvaničnu upotrebu u Republici Srpskoj značilo bi prvi korak ka prevođenju Srba u Bosance, smatra lingvista Miloš Kovačević.

Kovačević tvrdi da to potvrđuju i izjava najvećeg bošnjačkog lingviste Midhata Riđanovića da bi, ukoliko se bosanski muslimani počnu zvati Bosancima, Srbi i Hrvati postali dijaspora u ovoj zemlji.

„Srbima, prema Riđanovićevom mišljenju, jedino ostaje da, prihvatajući zajednički zemaljski `bosanski jezik` i sami nacionalno prestanu biti Srbi i postanu Bosanci“, rekao je Kovačević za „Pres Republika Srpska“.

On je ocijenio da današnji vrlo agresivni zahtjevi Bošnjaka da nameću i drugima naziv jezika koji su sami izabrali, predstavlja „povampirenje jezičke politike Benjamina Kalaja u BiH“, koji je preko inaugurisanja „bosanskog“ jezika kao zemaljskog pokušao da napravi bosansku naciju.

„Cilj Bošnjaka je da se pokaže da je `bosanski` širi pojam od bošnjačkog naroda, da se ne povezuje samo sa jezikom Bošnjaka, već sa `jezikom BiH`, tako da svojim sadržajem pokriva sve i da u svijesti priziva Bosanca kao integrativni nacionalni pojam. Nadam se da, dok je Republike Srpske i u njoj nacionalno utemeljenih političara, nešto takvo neće biti prihvaćeno ni u Narodnoj skupštini ni u Ustavu“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, logičnije je da Bošnjaci svoj jezik nazovu jezik bošnjačkog naroda, jer se tada zna da se taj jezik samo na njih odnosi, nego na sve koji žive u BiH.

„Svi kriterijumi na osnovu kojih se određuje identitet jednog jezika, primijenjeni na `bosanski` pokazuju da to nije lingvistički jezik, odnosno nije jezik koji je zasnovan na naučnim kriterijumima određenja posebnog jezika. Međutim, i svi bošnjački lingvisti tvrde da su bosanski i srpski jezik različiti samo po nazivu, ali da je, prema lingvističkim kriterijumima, riječ o istom jeziku“, poručio je Kovačević.

Komentarišući ukidanje „bosanskog“ i uvođenje jezika bošnjačkog naroda u osnovnoj školi u Srebrenici, Kovačević je rekao da je logično da svuda u Republici Srpskoj bude ukinut naziv „bosanski“ i uveden naziv koji pokazuje da je riječ samo o jeziku bošnjačkog naroda.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

BOŠNjAČKI/BOSANSKI JEZIK LINGVISTIČKI NE POSTOJI …

KLAJN: „BOSANSKI JEZIK“ NE POSTOJI – Jadovno 1941.

U BiH NEPOVOLjNA SITUACIJA PO SRPSKI JEZIK – Jadovno …

SRBE ŽELE PREVESTI U „BOSANSKI NAROD“ – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: