Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Usvojena inicijativa za osnivanje Sabora Srba Krajišnika

Datum objave: četvrtak, 17 marta, 2011
Veličina slova: A- A+
Kosta Novaković
Kosta Novaković

BEOGRAD, 12. marta 2011. (Tanjug) – Na godišnjoj Skupštini Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske usvojena je danas inicijativa za osnivanje Sabora Srba Krajišnika čiji je cilj da širom sveta omogući njihovo organizaciono povezivanje i programsko ujedinjenje u borbi za nasilno oduzet status, imovinska i druga stečena i ljudska prava.

Osnove Programa i Statuta Sabora Srba Krajišnika ( S S K) sačinila je grupa krajiških intelektualaca i usvojen je na Inicijativnom odboru 17. februara u manastiru Nova Gračanica u Čikagu (SAD), izjavio je na zasedanju Skupštine general Kosta Novaković.

Dokumenti su upućeni na usvajanje organizacijama i udruženjima Srba Krajišnika, a zasnivaju se na načelima Opšte deklaracije o pravima čoveka, Generalne skupštine UN, strateškim dokumenti Vlade Srbije i krovnih organizacija Asocijacije i koalicije izbegličkih udruženja u Srbiji.

Programski ciljevi i zadaci Sabora, kako je kazao, odnose se na zemlju porekla Republiku Hrvatsku iz koje su Krajišnici izbegli i prognani, zatim Srbiju i Republiku Srpsku u kojima su našli utočište, ali i svu dijasporu.

Prema inicijalnom programu, glavni ciljevi i zadaci Sabora su: povratak izgnanih Srba Krajišnika svojim kućama uz učešće međunarodnog faktora i vraćanje Srbima u Hrvatskoj statusa konstutitivnog naroda.

Integracija Srba Krajišnika, a ne asimilacija, u ustavnopravni, politički, ekonomski, školski i kulturni sistem zemlje u kojoj se nalaze, zatim očuvanje jezika, školstva, nacionalne istorije, kulture i običaja.

Opšti zadaci su ostvarivanje političkih interesa, rešavanje statusnih i materijalnih pitanja, a težište je stavljeno na aktivnosti kroz institucije sistema Srbije, ali i institucije S S K čije je osnivanje planirano.

Kako je naveo Novaković, predviđeno je osnivanje Udruženja ili Odbora Matice srpske, Instituta za istoriju, redakcije Enciklopedije, Muzeja, Arhiva, biblioteka, zadužbina i klubova Srba Krajišnika.

U Inicijativi za osnivanje Sabora razrađen je i koncept medijskog delovanja prema kome bi prvo bio pokrenut mesečnik magazinskog tipa, zatim televizija i dnevni list opšteg karaktera sa stalnim sadržajima posvećenim Srbima Krajišnicima, posebno Srbima u Hrvatskoj.

Sabor je unapred isključio mogućnost da se zalaganjem za vlastita prava, ugroze ista takva prava drugih, jer bi time diskreditivao samu osnovu sopstvenog razumevanja prava čoveka i građanina, kako u odnosu na Hrvatsku, tako i Srbiju, pri čemu, kako je naglašeno, “Srbi Krajišnici Republiku Hrvatsku doživljavaju kao svoj zavičaj, a Republiku Srbiju kao svoju matičnu državu.”

 Izvor: TANjUG
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top