fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Usvojena inicijativa za osnivanje Sabora Srba Krajišnika

Kosta Novaković
Kosta Novaković

BEOGRAD, 12. marta 2011. (Tanjug) – Na godišnjoj Skupštini Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske usvojena je danas inicijativa za osnivanje Sabora Srba Krajišnika čiji je cilj da širom sveta omogući njihovo organizaciono povezivanje i programsko ujedinjenje u borbi za nasilno oduzet status, imovinska i druga stečena i ljudska prava.

Osnove Programa i Statuta Sabora Srba Krajišnika ( S S K) sačinila je grupa krajiških intelektualaca i usvojen je na Inicijativnom odboru 17. februara u manastiru Nova Gračanica u Čikagu (SAD), izjavio je na zasedanju Skupštine general Kosta Novaković.

Dokumenti su upućeni na usvajanje organizacijama i udruženjima Srba Krajišnika, a zasnivaju se na načelima Opšte deklaracije o pravima čoveka, Generalne skupštine UN, strateškim dokumenti Vlade Srbije i krovnih organizacija Asocijacije i koalicije izbegličkih udruženja u Srbiji.

Programski ciljevi i zadaci Sabora, kako je kazao, odnose se na zemlju porekla Republiku Hrvatsku iz koje su Krajišnici izbegli i prognani, zatim Srbiju i Republiku Srpsku u kojima su našli utočište, ali i svu dijasporu.

Prema inicijalnom programu, glavni ciljevi i zadaci Sabora su: povratak izgnanih Srba Krajišnika svojim kućama uz učešće međunarodnog faktora i vraćanje Srbima u Hrvatskoj statusa konstutitivnog naroda.

Integracija Srba Krajišnika, a ne asimilacija, u ustavnopravni, politički, ekonomski, školski i kulturni sistem zemlje u kojoj se nalaze, zatim očuvanje jezika, školstva, nacionalne istorije, kulture i običaja.

Opšti zadaci su ostvarivanje političkih interesa, rešavanje statusnih i materijalnih pitanja, a težište je stavljeno na aktivnosti kroz institucije sistema Srbije, ali i institucije S S K čije je osnivanje planirano.

Kako je naveo Novaković, predviđeno je osnivanje Udruženja ili Odbora Matice srpske, Instituta za istoriju, redakcije Enciklopedije, Muzeja, Arhiva, biblioteka, zadužbina i klubova Srba Krajišnika.

U Inicijativi za osnivanje Sabora razrađen je i koncept medijskog delovanja prema kome bi prvo bio pokrenut mesečnik magazinskog tipa, zatim televizija i dnevni list opšteg karaktera sa stalnim sadržajima posvećenim Srbima Krajišnicima, posebno Srbima u Hrvatskoj.

Sabor je unapred isključio mogućnost da se zalaganjem za vlastita prava, ugroze ista takva prava drugih, jer bi time diskreditivao samu osnovu sopstvenog razumevanja prava čoveka i građanina, kako u odnosu na Hrvatsku, tako i Srbiju, pri čemu, kako je naglašeno, „Srbi Krajišnici Republiku Hrvatsku doživljavaju kao svoj zavičaj, a Republiku Srbiju kao svoju matičnu državu.“

 Izvor: TANjUG

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: