fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Усвојен Закон о меморијалном центру Старо сајмиште

Законом о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ оснива се установа која ће бити посвећена култури сећања на жртве. 

Сајмиште (Фото З. Јовановић)

Посланици Скупштине Србије усвојили су, са 159 гласова, Закон о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ ради, како је наведено у предлогу, испуњавања дужности и трајног памћења и спомена жртвама холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина.

Како је раније у име предлагача објаснио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, Законом о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ оснива се установа која ће бити посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје који су се десили на простору данашњег Старог сајмишта, односно на простору нацистичког логора „Јеврејски логор Земун“ и „Прихватни логор Земун“.

Он је у Скупштини објаснио да ће Меморијални центар „Старо сајмиште“ између осталог обављати послове прикупљања, сређивања, чувања, излагања, одржавања и коришћења, истраживања и презентовања музејских, архивских и филмских докумената и предмета.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, које, како је речено раније у расправи, имају за циљ убрзање доставе решења, једноставнији упис у катастар и усклађивање са осталим законима, пре свега са Законом о планирању и изградњи и Законом о озакоњењу.

Најважнија новина је што решење из Катастра непокретности грађанима моћи да се достављају и електронском поштом.

Посланици су потврдили Споразума о зајму од Међународне банке за обнову и развој, а средства су намењена пројекту иновација и подстицања раста предузетништва у Србији.

Потврђен је и Споразум о зајму за Пројекат изградње топловода Обреновац – Нови Београд од кинеске Експорт – Импорт банке, као и Споразум са Северном Македонијом о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења које се пружају у Србији и Северној Македонији.

Посланици су потврдили Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом и њеним државама чланицама, као и Додатни протокол 6 о трговини услугама Споразума о измени и приступању Споразуму о слободној трговини у Централној Европи.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 24. 2. 2020)

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: