fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Ustavno definisati položaj 1,9 miliona Srba u susjednim zemljama“

U osam zemalja susjedima Srbije procjenjuje se da živi 1,9 miliona Srba čiji položaj je potrebno definisati ustavno i u skladu sa međunarodnim konvencijama, poručio je pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije za dijasporu Vukman Krivokuća.

Skupština Srbije Foto: RTRS
Skupština Srbije Foto: RTRS

„To je posebno važno učiniti u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji“, rekao je Krivokuća na današnjoj sjednici Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

On je rekao da je Srbija trajno zainteresovana da se srpske zajednice u dijaspori razvijaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, a da Srbi prestanu biti diskriminisani i prisiljeni na asimilaciju zbog nacionalne i vjerske pripadnosti.

Savjetnik premijera Srbije za regionalnu saradnju Vladimir Božović istakao je da je očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta od ključnog značaja za Srbe koji žive van Srbije.

On je u osvrtu na stanje srpskih zajednica u okruženju istakao da su Srbi u Federaciji BiH /FBiH/ u posebno teškom položaju, jer imaju probleme u ostvarivanju svih prava.

Božović je dodao da je teška situacija i u Crnoj Gori, kao i u Hrvatskoj.

„Od 2002. do 2013. godine u Hrvatsku se vratilo samo oko 12.000 Srba. Tek 2.000 od 15.000 srpske dece u Hrvatskoj uče na maternjem jeziku, a Srbi su izloženi svakojakim harangama“, rekao je on.

Božović je naveo da Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, iako je srpska zajednica koja broji 65.000, znatno veća od italijanske, koja je dobila taj status.

Prema njegovim riječima, srpski jezik se gubi u osnovnim školama u Makedoniji, a u Rumuniji se dvojezičnost zadržala samo u natpisima naseljenih mjesta gdje žive Srbi.

On je naglasio da je položaj Srba u Mađarskoj uglavnom dobar, ali da se tamo javlja problem finansiranja projekata srpske zajednice.

Govoreći o Republici Srpskoj, Božović je istakao da su odnosi Srbije i Srpske neraskidivi i da su zajedno i „u volji i u nevolji“.

„Nedavno smo bili u Gradini da pokažemo da zaborava nema i neće biti, već da ćemo čuvati sjećanje na naše žrtve“, poručio je Božović i dodao da se nada skoroj realizaciji projekta državnog memorijalnog kompleksa u Beogradu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: