fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USTAŠKI ZLOČINCI ISKALjIVALI BIJES NAD ŽENAMA I DJECOM

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/djeca-Kozare.jpg

BANjALUKA, 30. AVGUSTA /SRNA/ – Na današnji dan 1941. godine kostajničke ustaše su počinile strašne zločine u selima u opštini Kozarska Dubica, a najviše je stradala porodica Jandrić. 

Muškarci su većinom bili u ustanicima, te nisu stradali, ali su ustaše zato svoj bijes iskalile nad ženama i maloljetnom djecom, podsjećaju iz Udruženja „Jadovno 1941“.

„U selu Čitluk živjela je velika porodica Jandrića. Tog jutra kada su ustaše upale u kuću Mikana Jandrića, jedan zlikovac je sjekirom odsjekao njegovom sinčiću obje ruke. Tada su ustaše ubile djecu Ljubu, Vukašina i Ružu Jandrić“, navodi se u knjizi Dragoja Lukića „Rat i djeca Kozare“.

Mika Jandrić nije bila u kući kad se desio zločin, a kad je vidjela da kuća gori utrčala u nju i zajedno sa zaklanim ukućanima izgorjela.

„I u Vodičevu je tada sve gorjelo. Majka Pere Ćurića nije mogla da pobjegne sa petoro unučadi. Zaklali su ih. Milja Knežević sakrila se u kacu, ali njen otac Mirko to nije mogao. Ustaše su ga zaklale i bacile u živicu. Zlikovci su ubili dvogodišnje unuče Stoje Radman iz Vrbaške, zatim njenu kćerku, a na kraju i nju“, navodi se u knjizi.

Jovanku Sukalo ustaše su prisilile da gleda kako joj umire troje djece. Najstarije je imalo devet godina.

„U zaseoku Vurune ubijene su 84 osobe, a među njima 24 djece poklano je u jednom podrumu. U selu Koturevi ustaše su ubile dvoje djece Sime i Koviljke Kondić. Blagoja je imao tri godine, a Mira šest mjeseci kada ju je zlikovac nabio na bajonet i nosio kroz selo. Nizali su se zločini pod Kozarom jedan za drugim“, piše u knjizi Dragoja Lukića.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Kalendar genocida: 30. avgust 1941. Stradanje Srba u Potkozarju

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: