Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaški pozdrav nikao iz poglavnikove duše

Poglavnik NDH Ante Pavelić sa fratrima Katoličke crkve
Poglavnik NDH Ante Pavelić sa fratrima Katoličke crkve

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da se ovih dana u Hrvatskoj vodi rasprava o tome kako treba pravno urediti upotrebu ustaškog pozdrava “Za dom spremni!”, sa željom da se dozvoli njegova upotreba.
To je, istakao je Dačić i pisanoj izjavi, jasan pokazatelj situacije u Hrvatskoj koja, kao članica EU, rehabilituje fašističku ustašku NDH.

“Zamislite da se takva rasprava ili upotreba nacističkih simbola desi u Nemačkoj gde se za korišćenje pozdrava `Zig hajl!` ide u zatvor. Ili, da se u bilo kojoj zemlji koristi kukasti krst, sigurno bi to bila asocijacija na Hitlera, iako je to i jedan od simbola istočnjačkih religija”, kaže Dačić.

On podsjeća da, kada je princ Hari obukao košulju sa kukastim krstom, engleska javnost ga je optužila za nacizam, a ne za budizam ili hinduizam.

“Pod tim pozdravom `Za dom spremni!` vršen je genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima širom NDH. Pod tim pozdravom marširale su i novoustaše u Kninu, povodom obeležavanja `Oluje`, najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata”, istakao je Dačić.

Hrvatska, kaže Dačić, ima pravo da bira svoj put, ali nema pravo, niti će Srbija to oćutati, da rehabilituje i opravdava genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u fašističkoj ustaškoj NDH.

“Iako Evropa ćuti, Srbija to ne sme i neće”, istakao je Dačić.

On napominje da je tako i u slučaju Hrvatske jasno da je pozdrav “Za dom spremni” vezan za ustaše, Antu Pavelića koji ga je prvi upotrijebio 1932. godine i za nacističku ustašku NDH, a da je svoj prvi govor 10. aprila 1941. godine, prilikom proglašenja NDH, Slavko Kvaternik završio tim pozdravom.

Dačić podsjeća da list “Hrvatska straža” od 7. juna 1942. godine piše da je pozdrav “Za dom spremni!” “nikao iz poglavnikove duše”.

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da pitanje pozdrava “Za dom spremni!” koji se koristi na javnim manifestacijama u Hrvatskoj treba da rješavaju pravosudni organi te zemlje.

Izvor: SRNA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: