fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

USTAŠKA OBILjEŽJA NA PROŠIRENOJ LISTI ZABRANjENIH SIMBOLA

Austrijska Vlada usvojila je danas izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvata i ustaška obilježja.
Zabranom ustaških simbola, kako je obrazloženo, Austrija želi da djeluje protiv veličanja fašizma koje se redovno odvija na komemoraciji u Blajburgu, gdje se svake godine okupljaju hrvatski desničarski ekstremisti koji su do sada, bez ikakve kazne, koristili simbole „krvave prošlosti Nezavisne Države Hrvatske“.

U izmjenama zakona, koje bi trebalo idućeg mjeseca da budu usvojene u parlamentu, osim terorističke organizacije Islamske države i Al Kaide, nalaze se i simboli Muslimanskog bratstva, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog dijela Hezbolaha, ali i ustaška obilježja.

Vlada je u zakon o zabrani simbola unijela obilježja ekstremističkih organizacija čiji su ciljevi u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima Austrije i društvenog pluraliteta, navedeno je u objašnjenju za izmjene zakona.

Zakon predviđa da se simboli sa spiska, kao i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama kao i grupacija koje je EU ocijenila kao terorističke, ne smiju pokazivati, nositi ili širiti.

Zakon treba da stupi na snagu 1. marta iduće godine, a kazna za nepoštovanje biće do 10.000 evra, što je daleko više nego za širenje i korišćenje nacističkih simbola za šta je najviša kazna 4.000 evra.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: