fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Уређење војничког гробља

После писања „Новости“, два и по милиона динара за простор у Шумарицама. Почивалиште 3.200 бораца запуштено после Другог светског рата

Војничко гробље, некад и сад
Војничко гробље, некад и сад

За уређење одавно запуштеног Српског војничког гробља које се налази у комплексу Спомен-парка Шумарице, Министарство за рад, борачка и социјална питања обезбедило је око два и по милиона динара. Како кажу у Спомен-парку, који газдује овим комплексом, посао је у надлежности Завода за заштиту споменика, а уређење гробља биће завршено током ове године. То значи да ће се, неколико месеци после писања“Новости“ о овом проблему, уредити постојећа спомен-обележја, а има најава и да ће се коначно знати границе Српског војничког гробља где су сахрањени посмртни остаци српских војника из Првог светског рата.

– После опсежног истраживања, утврђено је да је ту сахрањено око 3.200 српских војника погинулих током Колубарске битке, као и они који су преминули од епидемије тифуса у болници у Крагујевцу – каже кустос Марко Терзић.

Српско војничко гробље било је 1915. године уређено по свим правилима, постојала је и ограда, и тачно се знао простор где су сахрањени посмртни остаци српских бораца. Како, међутим, кажу у Музеју, то гробље је касније било запуштено, крстови су уклоњени, нарочито после 1953.

Постоји иницијатива да се јасно одреди где су гробови војника, као и да се поставе табле или нека друга обележја која би посетиоце Спомен-парка у Шумарицама, где се налазе и спомен-обележја стрељаних ђака и грађана Крагујевца током немачке окупације у Другом светском рату, подсећала да су на том подручју сахрањени и војници из Првог светског рата, као и мањи број погинулих у српско-турским ратовима.

НЕМАЧКИ ГРОБОВИ

Званична иницијатива о евентуалном обележавању гробова немачких војника на овом простору не постоји, мада је било неформалних разговора о томе. Према речима Славољуба Јовановића, директора Спомен-парка „21. октобар“, крајем прошле године делегација из Крагујевца била је гост у Бундестагу на позив немачке Организације за бригу о ратним гробовима. То је, каже, поменуто у неформалним разговорима после те церемоније, али за то не постоји никакав званични захтев, нити је то у надлежности Спомен-парка.

Аутор: М. Л.

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Шумарицe сведоче о великом страдању | Јадовно 1941.

Немци траже да се у Шумарицама обележе гробови њихових …

Njemci strijeljali 2.190 Srba 1941. godine

Beseda nemačkog sveštenika: Srbi su, dakle, milovali decu …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: