fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Umrlica. Haški tribunal: 25. 05. 1993. – 16. 11. 2012.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/antic-ceda.jpg

Haški tribunal je mrtav. On 16. novembra 2012. nije umro, nego je uginuo. Ponekad i najveće nepravde donesu nešto dobro. Stradalnicima i mučenicima u najtežem času ostaje istina. Srbija je danas – tri dana posle presude žalbenog veća Haškog tribunala kojom su Gotovina i Markač oslobođeni svake krivice za ubistvo 1,980 Srba, uglavnom civila, i izgon četvrt miliona građana Hrvatske za samo stotinak sati, što je najveće etničko čišćenje u Evropi od sredine 20. veka do danas – još uvek u šoku. Podseća na čoveka koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio ruku i sada preživljava one jezive trenutke koji ga dele od mračnog ali spasonosnog samozaborava nesvesti. Među osuđenima Haškog tribunala danas nema hrvatskih zločinaca koji su ubijali Srbe. Musliman se neki tamo po svojoj nesreći, radi lažne ravnoteže još i našao, kao i poneki neznani Albanac. Odnos je 1100 dosuđenih godina Srbima, prema manje od 40 koliko je najviše dosuđeno drugom narodu za zločine prema njima.

Haški tribunal je od početka organizovan na osnovama predrasude o srpskoj političkoj i istorijskoj krivici. Srpski zločini su od samog početka kvalifikovani drugačije nego zločini drugih naroda. Presude su donošene krajnje pristrasno. Dovoljno je spomenuti samo sramotne presude Naseru Oriću i Ramušu Haradinaju. Haški tribunal omogućio je prelivanje te sramote na nacionalni novo. Treba samo sagledati kako su sudovi Bosne i Hercegovine različito kvalifikovali iste zločine i kako Srbi robijaju jedan ipo milenijum a Muslimani trideset godina (i to ne za zločine ulinjene nad Srbima). Tokom proteklih dvadeset godina od sudija i tužilaca tribunala smo svašta čuli. Pročitali smo kako sa zadovoljstvom prenose pozive političara da im opozicionara „odvedu i više ne vraćaju“. Čuli smo kako su ponosno primali platu dok su im svedoke ubijali. Kako su za nepoštovanje suda osuđivali onog ko nagovesti identitet svedoka (ako je Srbin), a oslobađali posle višestruke pogibije svedoka (kada je Albanac). Osvedočili smo se o pamet i nemoral sudije koji je pitao predsednika Republike Srpske Krajine zašto se Srbi nisu iselili u Srbiju kada im je smetao ustav koji je u Hrvatskoj donesen 1990. godine. Sudije iz Sjedinjenih Država imali su obraza da sude Haškom tribunalu, u vreme kada njihova država zahteva od svojih saveznika da se obavežu kako nikada neće predati američkog državljanina nekom međunaronom sudu ! Sud je zasnovan na istorijskoj montaži, jedna od ekspertkinja im je podnela analizu srpskog nacionalizma koja se značajno razlikovala od njenog nešto ranije odbranjenog doktorata. Sud je strahovladu NDH, kada je ubijeno najmanje pola miliona Srba, nazvao zločinom – ali je zato masakr u Srebrenici proglasio za genocid…

Presuda Gotovini i Markaču ujedinila je Srbe. Presuda je, međutim, nema sumnje, donela istinu. Haški tribunal je ovom presudom napustio pseudojugoslovenski pristup „ravnoteže krivice“. Dakle on više ne tvrdi da je univerzalan i pravedan, da je preduslov za bolju budućnost. On više ne prikriva stvaranje nacionalnih država i etničko čišćenje i ne podstiče raspad Srbije i ukidanje Republike Srpske. To ne čini, zato što on ustvari više ne postoji. Haški tribunal je prošlog petka „ubijen“. Njega je ubio njegov tvorac – Sjedinjene Američke Države. Umesto neke prevarne kazne, nakon čijeg bi izricanja optuženi bili oslobođeni (pošto su u pritvoru već odležali kaznu) i tihe prekvalifikacije presude iz „zajedničkog zločinačkog poduhvata“ u „saobraćajni prekršaj“, sudije iz SAD, izuzetno nezavisne Jamajke, te samostalne i nepristrasne Turske, preglasale su svoje kolege i kaznu od četvrt veka preinačili u nevinost! Motivi za takvu odluku su nepozanti, ali ako nije reč o iracionalnom rasizmu i bolesnoj mržnji, a mislim da nije, onda se radi o brizi za ishod tužbe koju su u SAD protiv kompanije penzionisanih američkih oficira i činovnika, što je naoružavala i obučavala Hrvatsku vojsku, podneli naši prognanici. Haški tribunal je tako pogubljen zbog male opasnosti od plaćanja milijardi dolara odštete i moguće sramote za SAD koje su bombardovanjem i logističkom podrškom bile strana učesnica u ratu.I to je istina. U Haškom tribunalu neće, kako su se nadali, biti napisana istorija koju će morati da uče srpska deca. U tom kondomu američke i nemačke imperijalne politike nije se dogodilo ništa važno. Jedino što je loše predstavlja činjenica da su sramotnim odlukama suda suštinski rehabilitovani svi, ne samo srpske političke vođe, već i desetine ubica Srba, Hrvata, Muslimana i Albanaca. Povređene su, po ko zna koji put, sve žrtve.

Autor: dr Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba

Izvor: NAPREDNI KLUB

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: