fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Umjesto terorističke OVK, opet lov na Srbe?

Mnogi predstavnici Srba su u trenutku formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK, posebno zbog odrednice da će se „suditi po zakonima Kosova“, upozoravali da će Albanci biti abolirani usljed „nedostatka dokaza i svjedoka“.

Foto: Sputnjik
Foto: Sputnjik

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Učestala hapšenja Srba i prijetnje hapšenjima više od 150 lica koja su tokom 1998. i 1999. godine čuvala seoske straže ili bila na funkcijama u Civilnoj zaštiti na Kosovu i Metohiji predstavljaju najavu za pretvaranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK u novi sud protiv Srba.

Specijalni sud, koji je formiran s ciljem procesuiranja pripadnika terorističke OVK, mogao bi da optuži i Srbe, najavila je prilikom boravka u Prištini Ekaterina Trendafilova, predsjednik Specijalnog suda.

Ona navodi da, uprkos tome što je formiran isključivo radi suđenja pripadnicima terorističke OVK, pred Sudom mogu odgovarati svi.

Trendafilova poručuje da „svakog minuta specijalizovana vijeća mogu da prihvate bilo koju optužnicu ili zahtjev za nalog za hapšenje“ i precizira da bi se na spisku lica kojima će biti suđeno mogli naći i Srbi.

Mnogi predstavnici Srba su u trenutku formiranja Specijalnog suda, posebno zbog odrednice da će se „suditi po zakonima Kosova“, upozoravali da će Albanci biti abolirani usljed „nedostatka dokaza i svjedoka“.

Slučajevi Bogdana Mitrovića, predvodnika Srba zainteresovanih za povratak u Suvu Reku i Darka Tasića iz Velike Kruše, kod Orahovca, potvrđuju sumnje da je za optužnicu protiv Srba dovoljno svjedočenje jednog unaprijed pripremljenog Albanca.

Obojica su uhapšeni zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilima, a optužnice su zasnovane na svjedočenju komšija uzurpatora imanja Mitrovića i Tasića.

Uprkos najavama da će desetak bivših vođa terorističke OVK, predvođenih Hašimom Tačijem, Dautom Haradinajem, Fatmirom Limajem i Jakupom Krasnićijem, biti prvi optuženi izvjesno je da će Tači, uprkos komandnoj odgovornosti, biti samo svjedok.

Pred Tačijem i svjedocima je lak zadatak da potvrde „obrazloženje Haškog tribunala iz oslobađajuće presude Haradinaju“ da su se svi oni koji su počinili zločine nad Srbima „pridržavali i poštovali Ženevsku konvenciju“, te „vodili oslobodilački rat“.

Sumnje da će Specijalni sud suditi samo Srbima iznosi i Milorad Trifunović, predsjednik udruženja nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije, koji kaže da je strah od „smišljenih i unapred pripremljenih optužnica“ sve prisutniji.

„Ljudi se plaše da prođu administrativni prelaz, a kamoli da pokušaju da se vrate u svoje selo i na svoje imanje, jer je očigledno da Albanci optužnicama i hapšenjima nastavljaju politiku progona i etničkog čišćenja Kosmeta od Srba“, kaže Trifunović za Srnu.

On je uvjeren da će se Srbima suditi pred Specijalnim sudom jer, kako kaže, „Sud mora opravdati ulogu“.

„Pred njim će se suditi `sitnim` pripadnicima OVK i uticajnim Srbima, posebno onim domaćinima od čijeg povratka zavisi sveukupan povratak raseljenih Srba“, navodi Trifunović.

Slična upozorenja i zahtjev da se odustane od hapšenja Srba koji žele da se vrate na svoja imanja iznijeli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, kao i prvi čovjek Srpske liste u privremenoj Vladi Kosova Dalibor Jevtić, zamjenik premijera samoproglašenog Kosova.

Oni su zatražili da nadležne institucije samoproglašenog Kosova i međunarodne, posebno Euleks, prije hapšenja Srba podrobno provjere navode iz optužnica, jer će tako, kako kaže Jevtić, utvrditi da su one podignute na osnovu svjedočenja uglavnom jednog lica – komšije uzurpatora srpske imovine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Heroizam Zmije: Tužio srpskog generala Briselu koji je brže …

Porodice nestalih Srba sa Kosmeta: Tači, kome ti o genocidu …

Na prelazu Brnjak uhapšen Srbin osumnjičen za ratne zločine

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: