Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Uloženi dokazi o nezakonitom zatvaranju Srba u Goraždu

U nastavku suđenja Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću za ratni zločin počinjen u Goraždu, Tužilaštvo BiH uložilo je niz materijalnih dokaza, kojima želi dokazati da su u tom gradu nezakonito zatvarane osobe srpske nacionalnosti.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kao dokaz tužilac Marijana Čobović uložila je optužnicu Okružnog vojnog tužilaštva u Goraždu od 22. jula 1993. protiv Dese Begovića i drugih osoba zbog držanja oružja bez odobrenja u Bučju u junu 1992. godine.

Čobovićeva kaže da ovim dokumentom i drugim iz uloženog seta dokaza dokazuje nezakonito zatvaranje osoba srpske nacionalnosti, kao i da su, nakon puštanja zatvorenih lica iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ u Goraždu, tek 1993. godine podnesene krivične prijave protiv samo 12 osoba.

“Za Luku Begovića se nije radilo ni o krivičnom djelu, nego o prekršaju”, rekla je Čobovićeva.

Ona je uložila i dopis Centra službi bezbjednosti Goražde iz novembra 1992. godine upućen Crvenom krstu Goražde, prema kojem je dogovoreno da Crveni krst preuzima ishranu 35 zarobljenika srpske nacionalnosti koji se nalaze u prostorijama MUP-a, prenosi Birn.

“Tužilaštvo dokazuje da je tek u novembru Crveni krst za civile zatočene u MUP-u preuzeo obavezu da dostavlja hranu”, rekla je Čobovićeva, dodavši da i drugim dokumentima dokazuje da je ratno predsjedništvo u Goraždu Crvenom krstu onemogućilo da posjeti i obezbijedi ishranu stanovnicima srpske nacionalnosti smještenim u zgradama prekoputa MUP-a.

Uložen je i niz dokaza o ranjavanju lica koja su bila zatvorena u stambenim zgradama. Uloženi su i izvodi iz krivične evidencije za optužene, iz kojih je, prema pojašnjenju Tužilaštvu, vidljivo da nisu presuđivani.

Odbrane su na neke od dokaza uložile prigovore relevantnosti.

Za ratni zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u Goraždu optuženi su Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić. Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Goražde i član ratnog predsjedništva, Bogunić načelnik SJB-a u drugom periodu, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Optuženima se na teret stavlja da su u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 srpskih civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Na današnjem ročištu je bilo predviđeno i svjedočenje optuženog Merkeza u svoju korist, ali je odgođeno za naredno ročište 29. marta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedočenje o zatočenim Srbima u Goraždu | Jadovno 1941.

Suđenje za zločine nad Srbima u Rudom, Višegradu i Goraždu

Završen dokazni postupak za zločine nad Srbima u Goraždu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: