fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

UKRADENO ZVONO SA PRAVOSLAVNE CRKVE U SLATINSKOM DRENOVCU

Pravoslavna crkva u Slatinskom Drenovcu

Pravoslavna crkva u Slatinskom Drenovcu

Nepoznati počinioci ukrali su sa pravoslavne crkve u Slatinskom Drenovcu u Hrvatskoj zvono teško oko 120 kilograma, velike kulturne i sakralne vrijednosti.

„Zvono je teško 120 kilograma, a zvonik je sav truo, hvala Bogu da nije došlo do urušavanja i da nije niko poginuo. Opraštam počiniocu, volio bih samo da nam vrati zvono koje ima veliku kulturnu i sakralnu vrijednost, pa ne bi trebalo da završi u starom gvožđu“, rekao je protojerej-stavrofor Jovan Šaulić, paroh medinački.

Ova crkva i manastir imaju bogatu prošlost. Samo selo se pominje već davne 1292. godine. Rezolucijom Bečkog dvora manastir se ukida 6. marta 1775. godine, pa je drenovačka manastirska crkva pretvorena u parohijsku, a keltska zdanja u parohijski dom, navode u Srpskom privrednom društvu „Privrednik“ iz Zagreba.

Nekada samo Drenovac, u popisu 1698. godine upisan je kao graničarsko naselje sa četiri domaćinstva pravoslavne vjere.

Srđa Vukičević, Đuro Marinković, Radosav Prodanović i Krstivoj Bošnjak čuvali su stražu na rijeci Ilovi, koja je bila tursko-austrijska granica.

U selu su orahovački kaluđeri 1719. na ruševinama stare crkve podigli novu crkvu Svetog Georgija i uz nju manastir.

U toj manastirskoj crkvi je 1758. godine Vasilije Romanovič izradio ikonostas koji spada u red najboljih dostignuća pravoslavne ikonografije u Hrvatskoj i Slavoniji.

I danas se sa ulaza mogu vidjeti prozori od ćelija u kojima su nekada spavali monasi. Pored crkve se takođe nalaze i katakombe u kojima su kosti monaha.

Polovinom 18. vijeka Drenovac je već imao 25 srpskih kuća, a 1991. u selu je bilo oko 300 mještana, većinskog srpskog stanovištva, a danas ih je samo nekoliko desetina.

Crkva je posjedovala tri zvona. Srednje i veliko su livena u Mariboru, a malo, ukradeno, zvono je vjerovatno bilo i najvrijednije, jer je 1765. godine liveno u Gracu.

Ova tri zvona slovila su kao najbolja, jer su zajedno tvorila h-mol harmoniju.
Da je istorija zvona duga govori i zapis da su preživjela oba svjetska rata zakopana u sjeniku. Crkva je 1942. rušena prema nalogu ustaša, a Romanovičev ikonostas pred crkvom iscijepan i spaljen. Treći put ih je spasio Hrvat J. P. 1991. godine.

Zvona se nalaze na oko 15 metara visokom, oronulom crkvenom tornju. Lopovi su se popeli po starim dotrajalim ljestvama, odsjekli konopac sa velikog zvona koje je jedino zvonilo i vjerojatno pomoću tog konopa spustili zvono.

Crkva u Slatinskom Drenovcu zaštićeni je spomenik kulture Hrvatske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

oskrnavljen i opljačkan pravoslavni hram u karlovcu

OSKRNAVLjENO GROBNO MJESTO VLADIKE TEOFANA …

Pod tuđim krstom: Hrvat samo – katolik! (8) – Jadovno 1941.

Podsjećanje: Potresna svjedočenja izbjeglica iz zapadne …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: