fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

УКРАДЕНО ЗВОНО СА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У СЛАТИНСКОМ ДРЕНОВЦУ

Православна црква у Слатинском Дреновцу

Православна црква у Слатинском Дреновцу

Непознати починиоци украли су са православне цркве у Слатинском Дреновцу у Хрватскоj звоно тешко око 120 килограма, велике културне и сакралне вриjедности.

„Звоно jе тешко 120 килограма, а звоник jе сав труо, хвала Богу да ниjе дошло до урушавања и да ниjе нико погинуо. Опраштам починиоцу, волио бих само да нам врати звоно коjе има велику културну и сакралну вриjедност, па не би требало да заврши у старом гвожђу“, рекао jе протоjереj-ставрофор Јован Шаулић, парох мединачки.

Ова црква и манастир имаjу богату прошлост. Само село се помиње већ давне 1292. године. Резолуциjом Бечког двора манастир се укида 6. марта 1775. године, па jе дреновачка манастирска црква претворена у парохиjску, а келтска здања у парохиjски дом, наводе у Српском привредном друштву „Привредник“ из Загреба.

Некада само Дреновац, у попису 1698. године уписан jе као граничарско насеље са четири домаћинства православне вjере.

Срђа Вукичевић, Ђуро Маринковић, Радосав Продановић и Крстивоj Бошњак чували су стражу на риjеци Илови, коjа jе била турско-аустриjска граница.

У селу су ораховачки калуђери 1719. на рушевинама старе цркве подигли нову цркву Светог Георгиjа и уз њу манастир.

У тоj манастирскоj цркви jе 1758. године Василиjе Романович израдио иконостас коjи спада у ред наjбољих достигнућа православне иконографиjе у Хрватскоj и Славониjи.

И данас се са улаза могу видjети прозори од ћелиjа у коjима су некада спавали монаси. Поред цркве се такође налазе и катакомбе у коjима су кости монаха.

Половином 18. виjека Дреновац jе већ имао 25 српских кућа, а 1991. у селу jе било око 300 мjештана, већинског српског становиштва, а данас их jе само неколико десетина.

Црква jе посjедовала три звона. Средње и велико су ливена у Марибору, а мало, украдено, звоно jе вjероватно било и наjвриjедниjе, jер jе 1765. године ливено у Грацу.

Ова три звона словила су као наjбоља, jер су заjедно творила х-мол хармониjу.
Да jе историjа звона дуга говори и запис да су преживjела оба свjетска рата закопана у сjенику. Црква jе 1942. рушена према налогу усташа, а Романовичев иконостас пред црквом исциjепан и спаљен. Трећи пут их jе спасио Хрват Ј. П. 1991. године.

Звона се налазе на око 15 метара високом, оронулом црквеном торњу. Лопови су се попели по старим дотраjалим љествама, одсjекли конопац са великог звона коjе jе jедино звонило и вjероjатно помоћу тог конопа спустили звоно.

Црква у Слатинском Дреновцу заштићени jе споменик културе Хрватске.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

оскрнављен и опљачкан православни храм у карловцу

ОСКРНАВЉЕНО ГРОБНО МЈЕСТО ВЛАДИКЕ ТЕОФАНА …

Под туђим крстом: Хрват само – католик! (8) – Jadovno 1941.

Подсjећање: Потресна свjедочења избjеглица из западне …

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: