Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Угљеша Даниловић о одмазди херцеговачких устаника над муслиманима

Угљеша Даниловић
Угљеша Даниловић

Угљеша Даниловић, од септембра до децембра 1941. године био је у Херцеговини, гдје је радио на реорганизовању устаничке војске и стварању партизанских одреда. Од септембра 1941. године, био је командант штаба НОП одреда у Херцеговини.

У свом извјештају о почетку устанка у Херцеговини и стању на терену, између осталога, писао је и о разлозима одмазде устаника над херцеговачким муслиманима. Даниловић наводи два фактора од утицаја на ток догађаја:

„Прво, то су људи који су или сами преживјели јаме или им је цјелокупна породица поклана. Ови су били најактивнији у клању и они су први покољ на Дабру и извршили. Други фактор био је тај што су ово гранични крајеви гдје пљачка и паљење непријатеља (муслимана) постоји као традиција (мисли се на паљење имовине – Редакција). Осим тога, садистичка убиства која су у маси извршена над Србима у гатачком, љубињском и столачком срезу изазвали су нечувену мржњу према муслиманима. Причало се да су усташе на Берковићима кували дјецу и нагонили њихове мајке да их једу, а послије их убијали, силовали дјевојке и жене итд. Кажу, бити убијен метком то је значило срећу. Сви злочинци који су починили та дјела били су домаћи муслимани, а готово у свим дјеловима источне Херцеговине муслимани су масовно пристајали уз усташе“.

Исвор: Бранко Петрановић, Србија у Другом светском рату 1939-1945, Београд, 1992, 130-131.

Приредила: Редакција

Извор: Срби у БиХ

Везане вијести:

Злочини столачких Хрвата и Муслимана над Србима августа 1941.

Муслимани у Другом светском рату | Јадовно 1941.

Освета Марка Бошковића | Јадовно 1941.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: