Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ubistva Srpskih civila u Gospiću – jedan od najstrašnijih zločina

Datum objave: sreda, 17 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Ubistva više od sto srpskih civila u Gospiću od 16. do 18. oktobra 1991. godine jedan je od najstrašnijih zločina u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Foto: Arhiva

U saopštenju Koordinacije povodom 27 godina od ovog zločina navodi se da su sredinom oktobra 1991. godine Srbi, koji su na pozive lokalnih hrvatskih vlasti ostali u svojim kućama i stanovima, odvođeni na saslušanja, a većina je i zadržana u zatvorima.

Takozvani Krizni stožer za Liku, na čijem čelu su bili Tihomir Orešković i Mirko Norac, 17. oktobra 1991. godine donio je odluku o likvidaciji srpskih civila.

Zabilježeno je da je Norac tada nekim kolebljivim članovima kriznog štaba, doslovno rekao da, u ime Vlade Hrvatske, moraju činiti stvari koje su dobili u zadatak, te izvršiti egzekucije određenih ljudi.

Prema pravosnažnoj presudi Županijskog suda u Rijeci, zbog ubistva srpskih civila, Orešković je osuđen na 15 godina zatvora, a Norac na deset godina.

U presudi je navedeno da je tog dana iz svojih kuća izvedeno i ubijeno najmanje 50 lica.

Norac je lično ubio ženu starosti oko 50 godina. Kada ga je prilikom strijeljanja srpskih civila jedan od saučesnika u zločinu upitao kako da ubija nevine ljude, Norac je odgovorio: “Ovako”, izvadio pištolj i pucao žrtvi u glavu.

Koordinacija srpskih udruženja ističe da je skandalozno, necivilizacijski i duboko uvredljivo za žrtve, kada se takav zločinac, početkom septembra ove godine, na obilježavanju akcije “Medački džep”, veliča kao junak i državnim protokolom odredi da sjedi u prvom redu sa ministrom odbrane Hrvatske Damirom Krstičevićem i izaslanikom predsjednika Hrvatskog saobara Marinom Kustićem, koji mu u znak poštovanja još i aplaudiraju.

Izražavajući ogorčenje, ova koordinacija, u ime porodica žrtava, pita zvaničnu Hrvatsku da li je moguće da se državna politika Zagreba zasniva na veličanju dokazanih ratnih zločinaca i ratnih zločina počinjenih nad Srbima u ratu od 1991. do 1995. godine, a ne na osudi svih ratnih zločina.

Srpska koordinacija pita i kakva je budućnost društva koje se izgrađuje na sistematskoj mržnji, veličanju zločinaca koji se nisu pokajali za počinjene zločine, niti odrekli ustaštva, kao što je to slučaj sa Norcem.

U saopštenju se ocjenjuje da bježanje Hrvatske od istine i slavljenje zločinaca kao heroja, neće donijeti dobro ni porodicama žrtava, ali ni hrvatskom društvu.

Srpska koordinacija poziva vlast u Hrvatskoj da se distancira od politike veličanja zločina nad Srbima i slavljenja dokazanih ratnih zločinaca kao nacionalnih heroja.

“Jedino to bi bio uvjerljiv dokaz da su vlasti u Hrvatskoj privržene civilizacijskim i evropskim vrijednostima, kao što su vladavina prava, suživot, poštovanje pripadnika drugih nacionalnosti, poštovanje prava žrtava rata i članova njihovih porodica, kao i privrženost trajnom miru u regionu”, navodi se u saopštenju.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Navršava se 27 godina od masovnog ubistva Gospićkih Srba

Jadovno u knjizi: Franjo Zdunić Lav: “Kotar Gospić i kotar Peručić u NOB“

Spisak srpskih žrtava rata na području opštine Gospić u vremenu avgust-decembar 1991.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top