fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Navršava se 27 godina od masovnog ubistva Gospićkih Srba

Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“ saopštio je da se ovih dana navršava 27 godina od likvidacije najmanje 124 lica srpske nacionalnosti, među kojima i 38 žena u Gospiću i okolnim mjestima, te da su njihovi egzekutori, koji su osuđeni na minimalne kazne, odavno na slobodi, a većina ih nikada nije ni procesuirana.

Foto: Arhiva

U saopštenju „Veritas“ podsjeća da su likvidirani uglavnom viđeniji Srbi koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom „demokratskom“ režimu.

„Skoro polovina je likvidirana 17. i 18. oktobra. Među likvidiranima su i deset bračnih parova i četiri para po jednog roditelja i djeteta. Do sada su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci 50 likvidiranih, dok se za ostalima još traga“, navedeno je u saopštenju „Veritasa“.

Ukazano je da je sa likvidacijama civila bio upoznat cijeli politički, vojni i policijski vrh hrvatske države, te da je tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman pod pritiskom Međunarodne zajednice naredio istragu, ali da je slučaj, iako su prikupljeni dokazi ukazivali na naredbodavce i izvršioce, vrlo brzo stavljen ad akta, a tijela ubijenih su iz primarnih grobnica premještena u sekundarne.

Tužilaštvo Haškog tribunala je ubrzo po osnivanju vodilo intenzivnu istragu o ovom događaju i slučaj je, prije nego je optužnica podignuta, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci je u martu 2001. godine podiglo optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a stavljeni su im na teret bezrazložno hapšenje i likvidacija najmanje 50 lica.

Pravosnažnom presudom Županijskog suda u Rijeci iz marta 2003. godine osuđeni su sekretar Operativnog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina, komandant 118. brigade Hrvatske vojske Mirko Norac na 12 godina i komandant Druge bojne Stjepan Grandić na 10 godina zatvora.

Istom presudom Sud je, u nedostatku dokaza, oslobodio Norca, Oreškovića i Ivicu Rožića za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine odvezeni i ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu, dok je protiv Milana Čanića, zbog odustajanja tužioca, Sud odbio optužbu.

Više desetina pripadnika hrvatske vojske i policije za koje je van svake sumnje u tom sudskom postupku utvrđeno da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba, po komandnoj ili individualnoj odgovornosti, nikada nije procesuirano, a neki i danas obavljaju visoke funkcije.

Iz „Veritasa“ poručuju da porodice likvidiranih gospićkih Srba posebno uznemirava i onespokojava saznanje da su sva trojica osuđenih već odavno na slobodi dok se, s druge strane, ništa ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka još 74 lica.

U Gospiću je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živjelo 9.025 žitelja, među kojima je bilo 36 odsto Srba i tri odsto Jugoslovena.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Gospiću je živjelo 12.745 žitelja, među kojima je nešto manje od pet odsto Srba, dok Jugoslovena nije ni bilo.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Jadovno u knjizi: Franjo Zdunić Lav: “Kotar Gospić i kotar Peručić u NOB“

Spisak srpskih žrtava rata na području opštine Gospić u vremenu avgust-decembar 1991.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: