Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Navršava se 27 godina od masovnog ubistva Gospićkih Srba

Datum objave: utorak, 16 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” saopštio je da se ovih dana navršava 27 godina od likvidacije najmanje 124 lica srpske nacionalnosti, među kojima i 38 žena u Gospiću i okolnim mjestima, te da su njihovi egzekutori, koji su osuđeni na minimalne kazne, odavno na slobodi, a većina ih nikada nije ni procesuirana.

Foto: Arhiva

U saopštenju “Veritas” podsjeća da su likvidirani uglavnom viđeniji Srbi koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom “demokratskom” režimu.

“Skoro polovina je likvidirana 17. i 18. oktobra. Među likvidiranima su i deset bračnih parova i četiri para po jednog roditelja i djeteta. Do sada su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci 50 likvidiranih, dok se za ostalima još traga”, navedeno je u saopštenju “Veritasa”.

Ukazano je da je sa likvidacijama civila bio upoznat cijeli politički, vojni i policijski vrh hrvatske države, te da je tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman pod pritiskom Međunarodne zajednice naredio istragu, ali da je slučaj, iako su prikupljeni dokazi ukazivali na naredbodavce i izvršioce, vrlo brzo stavljen ad akta, a tijela ubijenih su iz primarnih grobnica premještena u sekundarne.

Tužilaštvo Haškog tribunala je ubrzo po osnivanju vodilo intenzivnu istragu o ovom događaju i slučaj je, prije nego je optužnica podignuta, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci je u martu 2001. godine podiglo optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a stavljeni su im na teret bezrazložno hapšenje i likvidacija najmanje 50 lica.

Pravosnažnom presudom Županijskog suda u Rijeci iz marta 2003. godine osuđeni su sekretar Operativnog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina, komandant 118. brigade Hrvatske vojske Mirko Norac na 12 godina i komandant Druge bojne Stjepan Grandić na 10 godina zatvora.

Istom presudom Sud je, u nedostatku dokaza, oslobodio Norca, Oreškovića i Ivicu Rožića za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine odvezeni i ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu, dok je protiv Milana Čanića, zbog odustajanja tužioca, Sud odbio optužbu.

Više desetina pripadnika hrvatske vojske i policije za koje je van svake sumnje u tom sudskom postupku utvrđeno da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba, po komandnoj ili individualnoj odgovornosti, nikada nije procesuirano, a neki i danas obavljaju visoke funkcije.

Iz “Veritasa” poručuju da porodice likvidiranih gospićkih Srba posebno uznemirava i onespokojava saznanje da su sva trojica osuđenih već odavno na slobodi dok se, s druge strane, ništa ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka još 74 lica.

U Gospiću je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živjelo 9.025 žitelja, među kojima je bilo 36 odsto Srba i tri odsto Jugoslovena.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Gospiću je živjelo 12.745 žitelja, među kojima je nešto manje od pet odsto Srba, dok Jugoslovena nije ni bilo.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Jadovno u knjizi: Franjo Zdunić Lav: “Kotar Gospić i kotar Peručić u NOB“

Spisak srpskih žrtava rata na području opštine Gospić u vremenu avgust-decembar 1991.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top