fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Убице војника у Хрватској и БиХ морају пред лице правде!

Удружење бораца ратова од 1990. предало Специјалном тужиоцу доказе о злочинима над војницима ЈНА. Траже изузеће заменице тужиоца Лидије Вукчевић због „Лоре 3“

Испраћај посмртних остатака црногорских резервиста ЈНА
Испраћај посмртних остатака
црногорских резервиста ЈНА

ПОВОДОМ 24. године од ратног злочина над 14 припадника ЈНА из никшићко-шавничке групе, који су починили припадници Војне полиције Хрватске у Војно-истражном центру „Лора“, код Сплита, и припадници хрватских оружаних формација у Дувну и Херцеговини, у априлу и мају 1992, Удружење бораца ратова од 1990. Црне Горе обратило се главном специјалном државном тужиоцу, Миливоју Катнићу. Од њега захтевају информацију о резултатима сарадње Врховног државног тужилаштва Црне Горе и Државног одвјетништва Хрватске у процесуирању овог ратног злочина, под ознаком „Лора 3“.

– Пре десет година Врховни државни тужилац Црне Горе, Весна Меденица, и главни државни одвјетник Републике Хрватске Младен Бајић потписали су у Будви Споразум о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дела ратних злочина, чија је примена ограничена искључиво на ратне злочине који су почињени на подручју Хрватске, односно према њеним држављанима, а чији починиоци имају пребивалиште или држављанство Црне Горе. Тим једностраним споразумом, који је продукт политичког договора Стјепана Месића и Мила Ђукановића, да се кривица за ратна дешавања деведесетих пребаци на ЈНА и Србију, скоро две и по деценије, због нечињења тужилаштва, дискриминишу се црногорске жртве ратних злочина хрватских оружаних снага, попут припадника никшићко-шавничке групе – упозорио је Радан Николић, председник црногорског Удружења бораца ратова од 1990. – По недавним изјавама Ивице Станковића и Миливоја Катнића, у Специјалном државном тужилаштву је формирано седам предмета, који се односе на кривична дела ратног злочина за која се сумњиче црногорски држављани, а који се већином односе на „преглед старих предмета“ у случајевима „Морињ“, „Калуђерски лаз“, „Буковица“ и „Депортација“.

Борци последњих ратова питају двојицу високих функционера тужилаштава, шта је са ратним злочином у случају „Лора 3“ и тврдњом Жупанијског државног одвјетништва у Сплиту, од 17. децембра 2011, да је „затражено криминалистичко истраживање због сумњи на смртно страдавање групе заробљеника припадника тзв. ‘никшићко-шавничке групе’, који су доведени у војни затвор у ‘Лори’, где су били злостављани?“

– Поразна је чињеница да од многих ратних злочина, које су деведесетих починили припадници паравојних оружаних формација Хрватске над припадницима ЈНА и цивилима из Црне Горе, није покренута истрага ни у једном случају, те да нема показатеља да нова стратегија ВДТ у истраживању ратних злочина, у сарадањи са државним тужилаштвима Хрватске и БиХ, подразумева и обезбеђује једнако чињење и третман за све злочине и све жртве – тврди Николић. – Од Катнића очекујемо конкретна чињења у виду иницирања измене хрватско-црногорског споразума о гоњењу ратних злочинаца, који препознаје само хрватске жртве и црногорске ратне злочинце, а не и обратно, као и изузеће његове заменице Лидије Вукчевић из предмета ратног злочина над припадницима никшићко-шавничке групе, због неконтактирања Жупанијског државног одвјетништва у Сплиту ради прецизне информације о резултатима истраге у случају „Лора 3“, на којој инсистирају породице убијених црногорских резервиста и Удружење.

ДЕТАЉНО О ЗЛОЧИНИМА

УДРУЖЕЊЕ бораца ратова од 1990. је достављајући документацију Миливоја Катнића (на слици) детаљно упознало са дешавањима у истражном центру у Сплиту и приложило документацију о околностима убистава 24 војника ЈНА од стране хрватских паравојних формација у Чепикућама, Ивањици, Осојнику и Грабу 1. октобра 1991, као и о заробљавању и страдању шесторице припадника ЈНА из барске групе на подручју Неума, у априлу 1992.

Радан Николић

ПРЕПРЕКА ИСТИНИ

– ИМА ли врховни државни тужилац коначно снаге да се отргне политичкој контроли Владе и њеног поратног ортаклука са званичном Хрватском, у који га је увукла на штету Црне Горе и њених држављана, остаје да се види. Извесно је само да док је Младен Бајић у Државном одвјетништву Хрватске, пуна истина о ратним злочинима у логору Лора, укључујући и „Лору 3“, тешко ће избити на видело – сматра Радан Николић (на слици).

Аутор: В. Кадић

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Фељтон: ЛОРА I

Фељтон: ЛОРА II

Фељтон: ЛОРА III

Ненад Пуховски о „Лори“: Нису криви само извршиоци злочина, већ и држава

Мучитељка нашег Милана књигом „пере“ своју савест

Награђивана хрватска „књижевница“ мучила Србе у „Лори“ (ВИДЕО)

Толико ме је тукла да сам мокрио крв

24. године од оснивања хрватског логора Лора у Сплиту

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: