fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Zagrebu novo suđenje Branimiru Glavašu

Zagrebački Županijski sud zakazao je za 23. mart pripremno ročište za novo suđenje Branimiru Glavašu, bivšem sekretaru Sekretarijata narodne odbrane Osijeka, za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine.

Branimir Glavaš (Agencije)
Branimir Glavaš (Agencije)

Odluka je donesena nakon što je Vrhovni sud Hrvatske početkom februara odbio prijedlog da se ponovljeni proces Glavašu i ostalima u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“ vodi u Osijeku.

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost, optuženi će se izjašnjavati o krivici, a biće određeni i dokazi koji će biti izvedeni na suđenju, prenose hrvatski mediji.

Na kraju ročišta, predsjednik Sudskog vijeća Pavelin Borzić trebalo bi da odredi i datum početka novog suđenja.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je početkom 2015. godine prvu pravosnažnu presudu od osam godina zatvora koju je Vrhovni sud izrekao Glavašu. On je na osnovu ove presude služio kaznu u Mostaru, te pušten na privremenu slobodu.

Vrhovni sud je 28. jula 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje, nakon što je u junu prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostepenu presudu u kojima je odbrana tražila njeno ukidanje, a tužilaštvo strože kazne.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Glavaš i ostali traže ukidanje presude za zločine nad Srbima

Jović – „Sveti Branimir Glavaš. Uskoro“. | Jadovno 1941.

Ponovo o presudi protiv Branimira Glavaša | Jadovno 1941.

Otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: