fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Zagrebu da se podigne spomenik Žrtvama ustaškog režima

Antifašistička liga Hrvatske podnijela je zahtjev da se izmjeni Zaključak o podizanju spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu te da na postamentu spomenika u posveti umjesto „žrtvama Holokausta“ stoji „žrtvama ustaškog režima“, saopšteno je u ponedjeljak iz Lige.

Liga je zatražila da posveta bude ispisana na latinici te na jezicima i pismima zajednica žrtava – ćirilicom, jidišem i romskim jezikom. „Zaključak Skupštine grada Zagreba, donesen 4. juna, izazvao je nedvosmislenu osudu jevrejskih organizacija iz Hrvatske kao i Svjetskog jevrejskog kongresa“, istakli su u saopštenju.

Jevrejska opština Zagreb (ŽOZ) u pismu objavljenom 19. juna odluku Skupštine ocijenila je sramotnom, tvrdeći da se time želi prikriti prava istina o stradanjima Jevreja na području NDH, podsjeća Liga.

Iz ŽOZ-a su poručili kakao se želi umanjiti značaj i težina zločina nad više desetaka hiljada Jevreja pobijenih temeljem rasnih zakona u razdoblju od 1941. do 1945. godine. Zatražili su provođenje konzultacija sa jevrejskim, srpskim, romskim i antifašističkim organizacijama te pripremu dopuna zaključka u skladu s njihovim preporukama.

„Tražimo da se Zaključak o podizanju spomenika žrtvama Holokausta preimenuje u Zaključak o podizanju spomenika žrtvama ustaškog režima i kao takav što prije uvrsti na dnevni red sjednice Gradske skupštine“, poručuju iz Lige.

Podnijeli su i podnesak DORH-u tražeći hitno postupanje po kaznenoj prijavi koju je Antifašistička liga podnijela protiv Jakova Sedlara još 15. jula 2016. godine zbog njegova dokumentarnog filma „Jasenovac-­istina“.

Taj je film, tvrdi Liga, „javno poricao i znatno umanjio kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina, prvenstveno usmjerena prema skupini srpske nacionalne manjine, služeći se zamjenom teza, lažnim argumentima, krivotvorinama, prešućivanjem istorijskih činjenica, na način prikladan da se može potaknuti nasilje ili mržnja protiv takve skupine ili njenih pripadnika“.

Izvor: HINA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: