fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Velikom parku položen vijenac ubijenim Srbima

Delegacija Regionalne organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i porodica ubijenih rezervista JNA položila je na lokaciji Velikog parka u Sarajevu vijenac i odala poštu pripadnicima JNA koji su ovdje ubijeni 22. aprila 1992. godine.

Sarajevo, polaganje vijenaca Foto: RTRS
Sarajevo, polaganje vijenaca
Foto: RTRS

Predstavnik Regionalne organizacije Nevena Šiljegović, koja je i dijete poginulog borca, izjavila je da se danas obilježava sjećanje na osam ubijenih pripadnika bivše JNA, kao i na nestanak Srba iz mnogih ulica i dijelova Sarajeva.

„Danas se obilježava i nestanak Srba iz Bolnice Koševo, zatvora Viktor Bubanj, u jami Kazani, kao i iz ulica Tome Masarita, Triglavske, Bembaše, Omera Maslića, Vrbovske, Dobrovoljačke ulice, kao i u mjestima Pofalići, Vogošća, Buća potok, Nedžarići, Dobrinja, Velešići, Čengić vila, Mojmilo, Ilidža, Sokolović kolonija, Hrasnica, Alipašino polje, Vojničko polje, te na planinama Trebević i Igman“, rekla je Šiljegovićeva novinarima.

Nevenka Đokanović, supruga poginulog borca Stevana, na današnje obilježavanje došla je sa sinom Sašom.

„Prošlo je 26 godina od njihovog nestanka i ništa se i dalje ne zna o tome. Zatajilo je Tužilaštvo BiH i cijela BiH, pa i naši organi, i više ne znam da li će se istina ikada saznati i pronaći naši nestali“, navela je Đokanovićeva.

Ona je istakla da je sramotno i teško to što su do Velikog parka došli blindiranim vozilima i pod velikom policijskom pratnjom, kao da su najveći neprijatelji BiH.

Nada Kovačević, koja već 26 godina traži brata Vlajka Golubovića, kaže da se ništa nije promijenilo i da joj je majka od tuge preminula prije godinu dana, a nije dočekala da sahrani sinovljeve posmrtne ostatke.

Polaganju vijenaca, osim porodica poginulih, prisustvovali su član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale BiH Marko Grabovac i načelnik Odjeljenja za traženje nestalih lica i rad na terenu u procesu traženja nestalih lica Goran Krčmar.

Za samo jedan čas, 22. aprila 1992. godine, život je izgubilo osam pripadnika bivše JNA, koji su prvo zarobljeni na Aerodromskom naselju, a potom zvjerski likvidirani u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega se taj datum obilježava kao Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Ubijeni su Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Na području Sarajeva traga se za tijelima još 175 srpskih žrtava, a potraga nije okončana ni za ukupno 395 nestalih Srba na području Sarajevsko-romanijske regije.

Prema programu obilježavanja 22. aprila – Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije, u 12.00 časova danas u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima biće služen parastos srpskim žrtvama, u 12.30 planirano je polaganje cvijeća na Spomen-kosturnicu, a u 13.00 časova predviđene su izjave za novinare.

U Sudu BiH u toku je proces u predmetu „Veliki park“, u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane BiH Dragana Vikića, bivšeg ministar unutrašnjih poslova takozvane BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Neki od zarobljenih imali su poveze na očima | Jadovno 1941.

Svjedok: Juka Prazina doveo zarobljene vojnike JNA u Domu …

Prvi put položeni vijenci u Velikom parku u Sarajevu (VIDEO …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: