fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prvi put položeni vijenci u Velikom parku u Sarajevu (VIDEO)

Delegacija Regionalne organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i porodica ubijenih rezervista JNA jutros je u Velikom parku u Sarajevu položila vijenac i odala dužnu poštu osmorici ubijenih pripadnika rezervnog sastava bivše JNA iz grupe „Transporter“.

Prvi put položeni vijenci u Velikom parku u Sarajevu Foto: SRNA
Prvi put položeni vijenci u Velikom parku u
Sarajevu Foto: SRNA

Nakon 25 godina, porodice ubijenih konačno su dočekale da na mjestu brutalnog zločina nad osmoricom rezrevnih vojnika JNA, u Velikom parku ispod Doma policije konačno polože cvijeće.

Ovo je prvi put da su porodice ubijenih nakon 25 godina od zločina položile vijenac i odale poštu svojim najmilijim na mjestu gdje su stradali.

Nevenka Đokanović, supruga ubijenog Stevana Đokanovića, koja je došla sa kćerkom Sanjom i sinom Sašom, optužila je bivšeg ministra odbrane Jerku Doku da je prije 25 godina slagao da su svi zarobljeni pušteni kućama.

„Do nas su ovih godina stizale razne informacije – da su pušteni kući, da su ubijeni ovdje u Velikom parku i da su njihova tijela odvezena na Darivu i zapaljena u tunelu, da su u logoru Viktor Bubanj, da su prebačeni u inostranstvo, da su zapaljeni na smetljištu“, navela je Đokanovićeva.

Staka Vukmanović, supruga Miladina Vukmanovića, rekla je da pravda neće biti zadovoljena dok Tužilaštvo BiH ne uradi ono što treba da uradi, a to je da kazni počinioce.

„Mislim da su na ovom mjestu gdje je postavljen vijenac strijeljani sa leđima uza zid. U maju smo dobili dopis od Doke i Hasana Efendića u kojem je stajalo da su privedeni, ispitani i pušteni kući. Dobijali smo informacije da su ubijeni i sahranjeni ovdje u Velikom parku gdje je bio javni ve-ce, da su izmješteni na `Zetru`, sa `Zetre` na Darivu u tunel gdje su spaljeni“, navela je Vukmanovićeva.

Ona je istakla da je vidjela tijelo identifikovanog Vujičića i da se na njemu vidjelo da je gorjelo.

„Daj Bože da ikada od njih išta nađemo da ih dostojanstveno sahranimo po srpskom običaju. To bih najviše željela“, rekla je Vukmanovićeva.

Vujičićeva sestra Zorica Elez navodi da je porodici isporučeno 85 odsto skeleta ubijenog Nedeljka, da je prema nalazima patologa glava raznesena eksplozivnom napravom, te da su bili vidljivi tragovi paljenja.

„Obratila bih se Sudu BiH. Ako iko u tom sudu radi svoj posao onako kako treba, da ovaj slučaj jednom završi da stavi tačku na ovu priču. Moji su roditelji pomrli. Brat nije imao porodicu. Bojim se da ću i ja otići, a da se prava istina ne sazna do kraja“, rekla je Elezova.

Predsjednik Organizacionog odbora Mirjana Cabo rekla je novinarima da je na današnji dan 22. aprila 1992. godine zarobljeno osam pripadnika rezervnog sastava bivše JNA i da im se od tada gubi svaki trag.

„Od njih osam pronađena su dva tijela – Nedeljka Vujičića i Zorana Markovića, dok se za ostalih šest još traga i o njihovoj sudbini se ne zna ništa“, naglasila je Cabo.

Ona je istakla da, s obzirom da su svi zarobljeni u istom trenutku, od vlasti Federacije BiH očekuje da daju odgovore i za sudbinu ostalih šest, kako bi bili identifikovani i sahranjeni.

Riječ je o Milivoju Laloviću, Đorđu Bjelici, Zoranu Markoviću, Dragomiru Đeriću, Stevanu Đokanoviću, Vlajku Goluboviću, Nedeljku Vujičiću i Miladinu Vukmanoviću.

S obzirom na to da je DNK za dvojicu identifikovanih vojnika stigao iz Visokog dileme kod nadležnih iz Srpske nema.

„Smatramo da se tijela šest nestalih rezervista nalaze u Visokom gdje su identifikovana tijela Vujičića i Markovića. Ove godine vrši se revizija svih NN tijela u Visokom, ali još nije identifikovano šest tijela iz grupe `Transporter`. Bojim se da neće biti riješena sudbina tih ljudi“, rekao je načelnik Odjeljenja za rad na terenu u procesu traženje nestalih lica pri Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Goran Krčmar.

Teško je reći da li će odgovore dati aktuelni proces u predmetu “Veliki park“ koji se vodi protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića. Koji su za zločin u centru grada i sklanjanje tijela znali, a posljednja dvojica i neposredno učestvovala. Na optuženičkoj klupi nema Nedžada Herende, glavnog ekzekutora tajne muslimanske jedinice Ševe, ni Edvina Jusića za kojima su raspisane potjernice.

Sarajevo tajne i dalje krije, a koliko je spremno i nakon 25 godina priznati svoje zločine dovoljno govori policijska pratnja i velike mjere obezbjeđenja dok se polagao vijenac. Za stradale iz grupe Transporter, ali i sve nestale parastos je služen u crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a cvijeće je položeno i ispred Spomen kosturnice.

Još se traga za tijelima 175 srpskih žrtava u Sarajevu, odnosno 395 nestalih Srba na području sarajevsko-romanijske regije. Da je proces traženja u zastoju govore i podaci za cijelu Srpsku.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da ova organizacija traga za još 1.663 nestala lica srpske nacionalnosti, od kojih su 663 vojnika, više od 280 žene i nekoliko desetina djeca.

Sve to govori o ogromnim razmjerama zločina nad Srbima, rečeno je u Istočnom Sarajevu iz kojeg su porodice još jednom poručile da nikada neće prestati tragati za svojim najmilijim i apelovale da se prestane sa manipulacijama i opstrukcijama u procesu traženja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: