Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Srpskoj jedni očekuju pravdu, a drugi minimalnu kaznu

Dio predstavnika organizacija u Republici Srpskoj proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata smatra da će procesuiranjem komandanta takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina pred pravosuđem BiH pravda biti zadovoljena, a drugi dio da će suđenje biti samo formalno sa minimalnom kaznom.

Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić
Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je Srni da nije veliki optimista da će Mahmuljinu tokom sudskog postupka biti izrečena stroga kazna.

„Moguće je da će predmet protiv Mahmuljina zbog neke navodne pravde biti doveden do kraja, ali da će mu biti izrečena minimalna kazna, kao što je bilo u predmetima Rasimu Deliću, Asimu Kuburi i Enveru Hadžihasanoviću, koji su sadržavali tu tačku optužnice“, naveo je Savčić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da je očekivana optužnica protiv Sakiba Mahmuljina ukoliko Tužilaštvo BiH želi da postupi na osnovu obilja dokaznog materijala za počinjene ratne zločine.

„Rezervisani smo sve dok ne vidimo tok suđenja i uvažavanje dokaznog materijala, svjedoka i sam efekat suđenja kada je riječ o izricanju presude“, naveo je Mitrović.

On je ukazao da postoji dovoljno dokaza da nisu samo mudžahedini izvršili zločine, već i pripadnici takozvane Armije BiH.

„Postavlja se pitanje kako će mudžahedine uhapsiti kada su mnogi organizovano i planski deportovani iz BiH kako ne bi bili procesuirani“, ukazuje Mitrović.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić očekuje da će pravda stići počinioce zločina nad Srbima u Zavidovićima i na Vozući.

Dukić je rekao Srni da je svijet naredio podizanje optužnice protiv Sakiba Mahmuljina zbog pojave terorizma u svijetu.

„Veliki broj mudžahedina koji je pod komandom Mahmuljina ratovao u BiH na strani takozvane Armije BiH učestvovao je u borbama na strani `Islamske države` u svijetu“, napomenuo je Dukić.

Predsjednik Udruženja ratnih veterana Republike Srpske Duško Vukotić smatra da postoje neoborivi dokazi za zločine Sakiba Mahmuljina i da će konačno biti procesuiran.

„Ubijeđeni smo da postoje neoborivi dokazi, te da će sudski i tužilački organi BiH u slučaju Sakiba Mahmuljina pokazati objektivnost. Isto tako nas je strah da će to stostruko koštati srpske ratne veterane u smislu podizanja optužnica protiv njih“, rekao je Vukotić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina osumnjičenog za ratne zločine koje su počinili pripadnici odreda „El mudžahedin“ nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Mahmuljin je optužen da je u vrijeme rata u BiH, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El mudžahedin“ u okviru kojeg su bili angažovani borci afro-azijskog porijekla, postupao protivno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Štite zločince po naredbi SDA

PREDMET 10 GODINA STOJI U TUŽILAŠTVU BiH!

Podignuta optužnica protiv Mahmuljina

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: