Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U PETAK SJEĆANjE NA 109 UBIJENIH SRBA U BJELOVCU

U Crkvi Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac u petak, 14. decembra, biće služen parastos za 109 Srba ubijenih u odbrambeno-otadžbinskom ratu iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su njih 68 muslimanske snage masakrirale u jednom danu – 14. decembra 1992. godine.

Foto: Srna

Parastosom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih, te polaganjem cvijeća uz spomen-ploču postavljenu na zid crkve biće obilježeno 26 godina od stradanja Srba iz ovih sela na lijevoj obali Drine.

Početak parastosa najavljen je za 13.00 časova, a organizatori su Boračka organizacija iz Bratunca i Bjelovačka crkvena opština.

Zločin nad srpskim civilima u Bjelovcu i okolini muslimanske snage iz Srebrenice i brojnih muslimanskih sela izvršile su u ranu zoru 14. decembra 1992. godine, pod komandom Nasera Orića, kada su upale u ova sela na obali Drine i počinile masakr nad zatečenim stanovništvom, koje je još spavalo.

Muslimanske snage su u kućama masakrirali i ubijali sve što su stigli – žene, djecu i starce, a više od polovine ubijenih bili su civili koji su spavali u svojim kućama.

Nakon počinjenog masakra nad srpskim stanovništvom, muslimanske snage su potpuno opljačkale srpsku imovinu, a onda su popalile ova tri sela, a grupu zarobljenih žena i djece odveli u logor u Srebrenicu, gdje su zlostavljani i mučeni.

Tog tragičnog dana u logor su iz Bjelovca odvedene žene-civili Dostana i Mira Filipović, te sedmomjesečni Nemanja i trogodišnja Olivera Filipović, kao i devetogodišnji Brano Vučetić, kome su taj dan ubijeni otac Radovan i brat Milenko, dok je majku izgubio tri mjeseca ranije.

Oni su odvedeni u Srebrenicu, gdje su zlostavljani i gladovali dva mjeseca dok nisu razmijenjeni.

Ova sela još nisu u cijelosti obnovljena i mnogi preživjeli mještani još ne mogu da se vrate, jer im ni nakon više od dvije decenije kuće nisu obnovljene.

Za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u Podrinju, niko nije odgovarao, iako su pravosudnim organima BiH podneseni brojni dokazi i svjedočenja o počinjenim zločinima.

Porodice poginulih su ogorčene na rad tih organa koji im svake godine obećavaju da će ti procesi biti pokrenuti u narednoj godini.

Srpske porodice poginulih iz ovog kraja izgubile su povjerenje i nadu da će Sud BiH procesuirati počinioce, odnosno izvršioce Orićevih naredbi i nadaju se samo Božijoj pravdi.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Branislav R. Vučetić

Potresne priče preživelih: Ranjenoj Snežani su pucali u glavu!

Služen parastos za 109 Srba u Bjelovcu | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: