Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Novom Sadu održano prvo predavanje pod nazivom “Genocid Mikloša Hortija“

Aleksandar Veljić
Aleksandar Veljić

Sinoć je u Radničkom domu „Svetozar Marković“ u Novom Sadu održano predavanje „Genocid Mikloša Hortija“. Prvom predavanju ovakvog naziva u istoriji Novog Sada prisustvovalo je tačno 70 ljudi, među kojima i istaknuti mladih ljudi koji doprinose savremenoj istoriji grada: Aleksandar Gabona, Filip Karić, Marko Ateljević, Milan Drakula…

Predavač Aleksandar Veljić je u svom govoru naglasio da Novi Sad ne sme da zaboravi da je 23. januara 1942. bio određen za istrebljenje, po rečima samih egzekutora, i da je pukim čudom ostao u životu. Preko 5.000 građana Novog Sada bačeno je pod led na Štrandu, odnosno svaki deseti stanovnik. Predavač se osvrnuo i na stradanje građanskog stanovništva u Čurugu, Žablju i Šajkaškoj, na one koji su govorili „zašto se taj balavac bavi našim žrtvama“, na to da mađarski popis žrtava u Novom Sadu sadrži 280 imena kojih nema u srpskim izvorima i da svi koji su mu govorili kako toliko toga znaju o Raciji su se zapravo samo pravili važni.
Istakao je da srpski narod ima mnogo mana, koje je najbolje definisao Arčibald Rajs, ali da nikada nije bio zločinac prema drugima. Pozvao prisutne da na bilo koje dalje provokacije pojedinih Mađara se odlučno usprotive istinom koja glasi: Srbi nikada nisu ubijali Mađare!

Podsetio je na svetao primer doktora Ignjata Pavlasa, koji je zlikovcima pred pogubljenje rekao: „Pokažite mi jednog Mađara koga su ubili Srbi, pa ubijte i mene i sve ovde prisutne!“ Nisu mogli da mu pokažu nijednog, jer Srbi nikada nisu ubijali Mađare.

Aleksandar Veljić je na kraju govora pozvao prisutne da 23. januara 2016. učestvuju u građanskom maršu živog sećanja pod geslom „Dunav ne nosi naša sećanja!“, koji se održava u čast Žrtava bez medijsko-politikantskih poluistina i manipulacija. Ove godine građanski Marš kreće od Sokolskog doma u Novom Sadu u 15:30 časova Stražilovskom i Fruškogorskom do Štranda.

Nakon predavanja za reč se javio jedan gospodin da ispriča kako je pre neku godinu mađarski ambasador u Čurugu rekao jednom njegovom prijatelju da će se oformiti neka komisija za poboljšanje međunacionalnih odnosa. Postojao je samo jedan uslov – u toj komisiji nije mogao da bude član Aleksandar Veljić. Ova vest je izazvala smeh i aplauz publike, a kod predavača veliku radost.

Autor: Aleksandar Veljić

 

Vezane vijesti:

Veljić: Protiv Hortijevog duha, odlučno!

VELjIĆ ZGROŽEN BOGOVIĆEVIM NEGIRANjEM ZLOČINA U JADOVNOM

HORTI KRIV ZA GENOCID NAD 100.000 NEDUŽNIH ŽITELjA BAČKE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: