fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VELjIĆ ZGROŽEN BOGOVIĆEVIM NEGIRANjEM ZLOČINA U JADOVNOM

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/veljic.jpg

Predsjednik Društva za očuvanje sjećanja na holokaust iz Novog Sada Aleksandar Veljić zgrožen je izjavom biskupa Mileta Bogovića, koji negira stravične zločine nad Srbima i Jevrejima u ustaškom logoru smrti „Jadovno“, počinjene početkom Drugog svjetskog rata.“Zgranut sam činjenicom da jedan visoki katolički sveštenik, kao što je Bogović, negira najgroznije zločine na tlu Evrope, počinjene u logoru `Jadovno`, kao i činjenicu da su ustaše ubijale Srbe i Jevreje na načine koji ljudski razum ne može ni da zamisli“, naveo je Veljić u današnjem saopštenju.

On je podsjetio da je nedavno katolički sveštenik Stjepan Razum relativizovao zločine počinjene u koncentracionom logoru „Jasenovac“, nazivajući ih „srpskim mitom“.

Veljić je istakao da je neshvatljivo da savremena hrvatska država, na pragu Evropske unije, zapada u trendove negiranja zločina nad Srbima i Jevrejima u vrijeme Nezavisne Država Hrvatske /NDH/.

„Još je neshvatljivije da rimokatolička hijerarhija, koja je i otpočela holokaust nad Jevrejima u Evropi i počinila krvavi genocid nad Srbima, Romima i antinacistima svakog porekla, sada negira svoja zlodela počinjena u NDH“, istakao je Veljić.

„Jadovno“ je bio ustaški koncentracioni logor smrti u NDH za masovno istrebljenje Srba i Jevreja. Sistem logora smrti u Gospiću, Jadovnu, na Pagu, otvoren je 21. aprila 1941. godine, a zatvoren polovinom avgusta iste godine.

Ustaše su u taj logor odvodile Srbe i Jevreje da bi ih tamo na najstrašnije načine ubijale. Tokom kratkog perioda postojanja, ustaše su u Jadovnu ubile više od 42.000 ljudi, najviše Srba i Jevreja.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Antisrbizam-Biskup: jama je prazna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: