fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

HORTI KRIV ZA GENOCID NAD 100.000 NEDUŽNIH ŽITELjA BAČKE

„Narodni sud“ u Novom Sadu simbolično je danas proglasio krivim mađarskog regenta Mikloša Hortija za genocid, koji je mađarska vojska pod njegovom komandom počinila nad 100.000 nedužnih civila – žitelja Bačke.

Aleksandar Veljić
Aleksandar Veljić

U tom genocidu počinjenom tokom Drugog svjetskog rata od 13. aprila 1941. godine do 15. oktobra 1944. godine, najviše je stradalo Srba, potom Jevreja, Roma, kao i drugih nemađarskih naroda.

Na komemoraciji održanoj kasno poslije podne na plaži Štrand pored Dunava, stratištu za nedužne Srbe i Jevreje u zloglasnoj „Novosadskoj raciji“, presudu Hortiju pročitao je predsjednik Društva za očuvanje sjećanja na holokaust Aleksandar Veljić.

„Sud proglašava krivim Hortija za zločin genocida nad 100.000 nedužnih ljudi, žena, dece i staraca pošto zločin genocida nikad ne zastareva. Presuda naroda tom krvniku u skladu je s odredbama međunarodnog prava, kao i odredbom Ustava Srbije“, rekao je Veljić.

On je dodao da je „Narodni sud“, koga čine članovi Društva i „građani koji poštuju utvrđene činjenice o razmjerama, vremenu i mjestu stradanja nevinih ljudi“, prikupio brojna dokumenta i svjedočanstva koja dokazuju da je Horti odgovoran za genocid počinjen u Bačkoj.

„Horti je za života umakao pravdi usled propusta ondašnjih institucija, a nedostatkom političke volje današnjih institucija nije osuđen njegov zločin genocida, nego ga je Mađarska, uprkos tome, čak i rehabilitovala“, rekao je Veljić.

„Na teret“ Hortiju taj sud je stavio okupaciju Bačke uz odobrenje Adolfa Hitlera, gdje je 1941. godine pobio 3.500 nenaoružanih Srba i isto toliko građana Baranje, te satjerao mnoge kolonističke porodice u sabirni logor za Srbe „Šarvar“, koji je odnio 8.021 život.

Veljić podsjeća da je Horti u sklopu takozvanih radnih bataljona poslao mnoštvo golorukih bačkih Srba i Jevreja na Istočni front da poginu od sovjetskih jedinica, isporučio svojim ustaškim saveznicima 42.000 bačkih Srba za Jasenovac, te počinio stravične zločine u Raciji izvedenoj 1942. godine, kada je po naredbi Hortija na Štrandu pod led Dunava bačeno više od 5.000 ljudi čija je jedina krivica bila što nisu Mađari, a do danas identifikovano je 2.420 žrtava.

Povodom 73 godine od zloglasne „Novosadske racije“ danas u podne održana je komemoracija u organizaciji grada Novog Sada, na kojoj je o stravičnom zločinu govorio novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, a crkvene pomene nedužnim žrtvama održali su episkop novosadski i bački Irinej i vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel.

„Novosadska racija“ je vojna akcija mađarske okupatorske vojske izvedena po naredbi Mikloša Hortija od 21. do 23. januara 1942. godine, kada su građani na minus 30 stepeni Celzijusovih bačeni pod led Dunava.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Veljić: Protiv Hortijevog duha, odlučno! – Jadovno 1941.

Aleksandar Veljić profiter? Sram vas bilo! – Jadovno 1941.

veljić zgrožen bogovićevim negiranjem zločina … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: