Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Sutra pomen garavičkim žrtvama

Zavičajno udruženje “Una” obilježiće sutra u Garavicama kod Bihaća 76 godina od stradanja više od 12.000 ljudi bihaćkog kraja, koje su u ljeto 1941. godine pobile ustaše.

Garavice
Garavice

Predsjednik Udruženja “Una” Boško Stojisavljević rekao je Srni da su Garavice mjesto masovnog pogubljenja, gdje je 1941. godine ubijeno više civila nego što je grad Bihać imao stanovnika 1949. godine, kada je postavljena spomen-ploča.

“Na spomen-ploči nije bilo nijednog imena stradalog. Stajale su riječi `Sa trajnom uspomenom na 12.000 nevino i zvjerski ubijenih Srba od strane ustaških zlikovaca`”, dodao je Stojisavljević.

On je dodao da je ovo veliko gubilište slabo poznato i zapostavljeno, a svijest o zločinu i razmjerama pokolja koji je hrvatska država sprovela 1941. godine nad nedužnim civilima u Bihaću držane su dalje od šire javnosti.

Prema njegovim riječima, ovo područje je i danas zapušteno i neuređeno i vlada nezainteresovanost da se ono uredi i obilježi, te stave putokazi i izgradi kapela, da bi se omogućilo da posjetioci mogu prići humkama, te zapaliti svijeću.

Predsjednik Odbora za obilježavanje stradanja “Garavice 1941” Nebojša Kuštrinović istakao je da će stradanje ovih žrtava biti obilježeno na skroman, ali dostojanstven način, da ovaj istorijski događaj ne bi bio zaboravljen.

“Veliki zločin je i što ponovo ubijamo ove nevine žrtve, jer Udruženje ima informacije da se vrši izmjena regulacionog plana na području Garavica, te da taj prostor treba da postane rekreativni centar”, rekao je Srni Kuštrinović.

On je podsjetio da postoji inicijativa da se ovo stratište uredi i napravi adekvatno spomen-obilježje za sve stradale žrtve.

“Potrebno je ovo područje urediti tako da ne diramo i ne skrnavimo humke naših stradalih predaka, te da se napravi određena aleja sjećanja, a opet ostaje dovoljno prostora da se na tom području napravi i rekreativna zona”, naveo je Kuštrinović.

On je izrazio zadovoljstvo što su i institucije Republike Srpske prepoznale značaj obilježavanja i čuvanja od zaborava ovog nemilog događaja, te će pružiti podršku za njegovu organizaciju.

“Posebno zahvaljujemo gradu Banjaluka koji je od prvog dana uz nas, te svake godine organizuje besplatan prevoz autobusima za sve građane koji žele da prisustvuju ovom obilježavanju”, rekao je Kuštrinović.

Prema programu obilježavanja, u 11.00 časova biće održan istorijski čas, a u 11.15 časova biće služen pomen na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 12.15 časova, a obilazak humki i polaganje cvijeća u 12.30 časova.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine u Garavicama je izvršen masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva od ustaša u kojem je ubijeno oko 12.000 ljudi, među kojima i veliki broj djece. Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline bili su skoro isključivo Srbi i u manjem broju Jevreji.

Izvor:  SRNA

Vezane vijesti:

Obilježavanje datuma stradanja Srba da bude dio institucionalnog sistema

Garavice, 12.000 poklanih Srba | Jadovno 1941.

Garavice | Jadovno 1941.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: