fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježavanje datuma stradanja Srba da bude dio institucionalnog sistema

Banjaluka – Predsjednik Odbora „Garavice 1941“ Nebojša Kuštrinović i predsjednik Zavičajnog udruženja „Una“ Boško Stojisavljević informisali su danas srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o želji da obilježavanje ovog datuma ubuduće bude dio institucionalnog sistema Republike Srpske, a ne samo entuzijazma nekoliko pojedinaca.

Predstavnici Odbora požalili su se na teškoće u organizaciji i zapuštenost terena na kojem je za 6. avgust planirano obilježavanje sjećanja na veliko stradanje Srba, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić je podržao organizatore, naglašavajući da Republika Srpska, ali i Srbija, treba da posvete posebnu pažnju obilježavanju sjećanja na veliko stradanje Srba na području koje je izvan njihove teritorije, posebno ističući stratišta u Garavicama, Jadovnu i Šušnjarima kod Sanskog Mosta.

Ivanić je rekao da je obaveza i Republike Srpske, i Srbije, ali i svih funkcionera, da učine sve da se ne zaboravi istina o stradanju i žrtva koju su podnijele desetine hiljada Srba ubijenih tokom Nezavisne Države Hrvatske.

Više od 14.000 Srba, Jevreja i Roma bihaćkog kraja su u ljeto 1941. godine pobile ustaše.

Prema britanskim izvorima, na Garavicama je za tri mjeseca ubijeno 14.500 civila, što ovo stratište stavlja na drugo mjesto po broju žrtava u BiH u Drugom svjetskom ratu.

Prvi spomenik žrtvama Garavica podignut je 1949. godine, a u periodu od 1960. do 1980. godine bihaćka opština uređuje Garavice kao spomen-park žrtvama fašističkog terora, nakon čega je 1981. godine otkriven novi spomenik.

Spomenik iz 1949. godine uklonjen je i postavljen u blizini bihaćke kule, a u posljednjem ratu je znatno oštećen. Prije četiri godine ponovo je demontiran i odvezen na spomen-područje u Garavicama.

(SRNA)

Izvor: GLAS SRPSKE

Vezane vijesti:

Garavice, 12.000 poklanih Srba | Jadovno 1941.

Garavice | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: