Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U nedjelju parastos žrtvama ustaškog terora

Datum objave: petak, 24 oktobra, 2014
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/komemoracija-palanciste20.JPG

U Palančištu kod Prijedora u nedjelju, 26. oktobra, biće obilježeno 72 godine od pokolja u ovom selu, u kome su ustaše za samo jednu noć na zvjerski način ubile 342 stanovnika srpske nacionalnosti, među kojima 226 djece.

U crkvi u Malom Palančištu biće služena sveta liturgija u 9.00 časova, a parastos za nevino postradali narod u 10.00 časova.

Jerej Srpske pravoslavne crkve Vladislav Vučanović pozvao je porodice i poštovaoce postradalog naroda i sve ljude dobre volje da svojim prisustvom doprinesu da se tragični događaji nikad ne zaborave.

U noći između 22. i 23. oktobra 1942. godine, grupa ustaša, pripadnika Druge ustaške satnije Osme ustaške bojne, predvođena poručnikom Batinićem, izvršila je pokolj nad mještanima Velikog Palančišta.

S ciljem očuvanja sjećanja na nedužno stradale stanovnike Velikog Palančišta prije tri godine osnovano je Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata 1941-1945. Veliko Palančište.

Potpredsjednik Udruženja Miloš Stojanović rekao je da su, prema podacima Istorijskog arhiva u Beogradu, ukupan broj stradalih stanovnika Velikog Palančišta u Drugom svjetskom ratu čine 464 civilne žrtve ustaškog terora i 72 lica stradala u NOB-u, što je skoro polovina od ukupno 1.080 stanovnika, koliko je selo brojalo po popisu iz 1941. godine.

Udruženje je osnovano u namjeri da povede brigu o civilnim žrtvama na način na koji se vodila i dalje vodi briga o vojnim žrtvama.

SUBNOR, kao organizacija koja se brine o borcima, uvijek je imala podršku države, dok slična organizacija, ali za pitanja civilnih žrtava, nikada nije postojala, zbog čega su civilne žrtve Drugog svjetskog rata bile uvijek u sijenci vojnih.

Sjećanje na ustaške zločine u Palančištu prijedorski SUBNOR organizovao je protekle nedjelje.

Za sredinu decembra prijedorski Muzej Kozare planira istorijsku izložbu posvećenu stradanju civila Potkozarja za vrijeme Drugog svjetskog rata u okviru koje će biti prikazan dokumentarni film u režiji akademskog slikara Zorana Radonjića, novoimenovanog direktora Muzeja Kozare.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

OBILjEŽAVANjE STRADANjA SRBA U VELIKOM PALANČIŠTU

Dara Banović

Ustaški pokolj u Velikom Palančištu oktobra 1942.god.

ODRŽAN TRADICIONALNI NARODNI ZBOR U PALANČIŠTU

Palančište: 20. oktobar – da se ne zaboravi!

Komemoracija u Palančištu

POKOLj NAD STANOVNIŠTVOM VELIKOG PALANČIŠTA

20.10.2012. – Veliko palančište: parastos i komemoracija

Komemoracija u Palančištu

SJEĆANjE KAO ZADATAK
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top