Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U nedjelju parastos žrtvama ustaškog terora

Datum objave: petak, 24 oktobra, 2014
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/komemoracija-palanciste20.JPG

U Palančištu kod Prijedora u nedjelju, 26. oktobra, biće obilježeno 72 godine od pokolja u ovom selu, u kome su ustaše za samo jednu noć na zvjerski način ubile 342 stanovnika srpske nacionalnosti, među kojima 226 djece.

U crkvi u Malom Palančištu biće služena sveta liturgija u 9.00 časova, a parastos za nevino postradali narod u 10.00 časova.

Jerej Srpske pravoslavne crkve Vladislav Vučanović pozvao je porodice i poštovaoce postradalog naroda i sve ljude dobre volje da svojim prisustvom doprinesu da se tragični događaji nikad ne zaborave.

U noći između 22. i 23. oktobra 1942. godine, grupa ustaša, pripadnika Druge ustaške satnije Osme ustaške bojne, predvođena poručnikom Batinićem, izvršila je pokolj nad mještanima Velikog Palančišta.

S ciljem očuvanja sjećanja na nedužno stradale stanovnike Velikog Palančišta prije tri godine osnovano je Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata 1941-1945. Veliko Palančište.

Potpredsjednik Udruženja Miloš Stojanović rekao je da su, prema podacima Istorijskog arhiva u Beogradu, ukupan broj stradalih stanovnika Velikog Palančišta u Drugom svjetskom ratu čine 464 civilne žrtve ustaškog terora i 72 lica stradala u NOB-u, što je skoro polovina od ukupno 1.080 stanovnika, koliko je selo brojalo po popisu iz 1941. godine.

Udruženje je osnovano u namjeri da povede brigu o civilnim žrtvama na način na koji se vodila i dalje vodi briga o vojnim žrtvama.

SUBNOR, kao organizacija koja se brine o borcima, uvijek je imala podršku države, dok slična organizacija, ali za pitanja civilnih žrtava, nikada nije postojala, zbog čega su civilne žrtve Drugog svjetskog rata bile uvijek u sijenci vojnih.

Sjećanje na ustaške zločine u Palančištu prijedorski SUBNOR organizovao je protekle nedjelje.

Za sredinu decembra prijedorski Muzej Kozare planira istorijsku izložbu posvećenu stradanju civila Potkozarja za vrijeme Drugog svjetskog rata u okviru koje će biti prikazan dokumentarni film u režiji akademskog slikara Zorana Radonjića, novoimenovanog direktora Muzeja Kozare.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

OBILjEŽAVANjE STRADANjA SRBA U VELIKOM PALANČIŠTU

Dara Banović

Ustaški pokolj u Velikom Palančištu oktobra 1942.god.

ODRŽAN TRADICIONALNI NARODNI ZBOR U PALANČIŠTU

Palančište: 20. oktobar – da se ne zaboravi!

Komemoracija u Palančištu

POKOLj NAD STANOVNIŠTVOM VELIKOG PALANČIŠTA

20.10.2012. – Veliko palančište: parastos i komemoracija

Komemoracija u Palančištu

SJEĆANjE KAO ZADATAK
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top