fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Одржан традиционални народни збор у Паланчишту

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/palanciste.jpg

У Великом Паланчишту код Приjедора данас jе, у знак сjећања на 367 цивила страдалих приjе 72 године у овом селу, одржан традиционални народни збор на гробљу жртава фашистичког терора.

Делегациjе градске управе, републичке и градске организациjе СУБНОР-а и породице потомака страдалих Козарчана положиле су виjенце на спомен-костурницу и евоцирали успомене на те догађаjе у ноћи 21. и 22. октобра 1942. године.

Предсjедник републичке организациjе СУБНОР-а Благоjе Гаjић рекао jе да jе тада била друга офанзива неприjатељске воjске на Козари.

„Фашистичке снаге су и у овоj офанзиви насрнуле на голоруки народ, иако им jе примарни циљ био борба против козарачких партизана. Ово jе jедан од наjмонструозниjих злочина коjи jе за вриjеме Другог свjетског рата извршен на Козари, jер jе те ноћи убиjено, без иjедног пуцња, више стотина жена и дjеце“, додао jе Гаjић.

Предсjедник Градске организациjе СУБНОР-а Вељко Родић jе истакао да jе ово сjећање на жртве над коjима су усташе у ноћи 21. на 22. октобар 1942. године извршили стравичан покољ, без икаквог повода и наређења.

„Усташе су упале у село, без икаквог наређења и повода, и побиле недужне сељане, углавном жене и дjецу, док jе друга група исти злочин починила у сусjедном селу Горњи Јеловац. Ми се сваке године овдjе окупљамо да евоцирамо успомене на таj догађаj и jош jедном присjетимо свих жртава тог стравичног покоља коjе наше историjско памћење не смиjе да заборави“, додао jе Родић.

Замjеник градоначелника Приjедора Миленко Ђаковић истакао jе да jе ово мjесто коjе подсjећа на страдање недужних људи.

„Овдjе су страдали цивили, жене и дjеца, затрте су циjеле породице за само jедну ноћ, тако да jе обавеза и њихових потомака и свих нас да евоцирамо успомене на оваj трагичан догађаj и да пошаљемо поруку да се овако никад и нигдjе више не деси“, рекао jе Ђаковић.

Међу онима коjи су одали почаст страдалим цивилима, али и безименим партизансим борцима чиjе се хумке налазе на овом гробљу, били су и jедини живи свjедоци овог покоља Мићо Бановић и Душан Бабић.

Њима су, упркос поодмаклим годинама, jош жива сjећања на страх коjи су као дjеца преживjели те jесени приjе 72 године, када су гледали страдање своjих маjки, браће и сестара и бjежали од смрти.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Комеморациjа у Паланчишту

Годишњица усташког покоља у Великом Паланчишту октобра 1942.год.

Усташки покољ у Великом Паланчишту октобра 1942.год.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: