Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U januarskoj raciji pobijeno najmanje 12 763 nedužnih ljudi

U zloglasnoj “Raciji”, akciji mađarskih fašista izvedenoj januara 1942. godine u pojedinim dijelovima Vojvodine, ubijeno je najmanje 12 763 nedužnih ljudi.

To je navedeno u Proglasu “Stop zaboravu!”, koju su javnosti uputili učesnici prve tribine održane kasno sinoć u Inđiji povodom 70 godina od “Racije”.

Učesnici tribine smatraju da je posljednji čas da Srbija stane na put zaboravu, kojim se sistematski zatire istina o nezapaćenom genocidu mađarskih fašista u Drugom svjetskom ratu.

“Mađarski, švedski, ruski, rusinski, slovački, nemački, srpski i jevrejski izvori otkrivaju, da je januara 1942. u Šajkaškoj, Novom Sadu, i Bečeju ubijeno najmanje 12.763 nedužnih ljudi”, navedeno je u Proglasu.

Prema meritornim istorijskim podacima, u bačkom mjestu Čurug u januaru 1942. godine počinjen je najveći pojedinačni zločin na tlu Srbije u Drugom svjetskom ratu.

“Racija izvršena u Čurugu najstrašniji je primer istrebljenja u kom su mađarski vojnici pobili 35 odsto lokalnog stanovništva, zbog čega je to prema zvaničnim istorijskim podacima najveći pojedinačni počinjeni zločin na tlu Srbije”, navedeno je u proglasu.

Učesnici tribine pozvali su građane da, u znak poštovanja prema stradalim nedužnim civilnim žrtvama mađarskog zločina, u januaru masovno učestvuju na narodnim komemoracijama pod geslom “Sećanje duže od 70 godina!”.

“Kako je Racija u Srbiji umalo postala zaboravljeni genocid, vreme je da se okonča društvena nebriga prema delu našeg naroda kojem su mađarski zločinici odsekli i trajno mu koren zasekli!”, navedeno je u proglasu.

Dalje se podsjeća da su u stravičnom pokolju mađarske okupacione soldateske u Vojvodini, danima ubijani nedužni ljudi bez obzira, na naciju, pol, uzrast i političko opredjeljenje.

“Stradale su osobe oba pola, svih uzrasta, raznolikog etničkog porekla i političkog ubeđenja, među njima i znatan broj monarhista. To naglašavamo, pošto su građani Inđije prvi u Srbiji obnovili spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu”.

U Proglasu se konstatuje da su ostali nekažnjeni glavni vinovnici “Racije”, jednog od najvećih genocida počinjenih u Drugom svjestkom ratu na tlu Evrope.

Ostao je nekažnjen zločinac Mikloš Horti, glavni vinovnik Racije i jedan od najvećih ubica evropskih naroda. Istovremeno, jedan od glavnih arhitekata “Novosadske racije” Šandor Kepiro ove godine amnestirao je sud u Budimpešti, mada su mu zločini u Raciji nepobitno dokazani.

Tribina “Stradanje kraljevih podanika u Raciji 1942” održana je u etno-kući na inicijativu opštinskog odbora Udruženja “Kraljevina Srbija” iz Inđije.

Učesnici tribine bila su udruženja, kao i pojedinci koji čuvaju sjećanje na zloglasnu “Raciju”, akciju mađarske okupacione vojske izvedene u pojedinim dijelovima Vojvodini januara 1942. godine.

Izvor: srna

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: