fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U hrvatskoj akciji „Maslenica” poginulo i nestalo 348 Srba, nema kažnjenih za zlodela

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas saopštio je, povodom 29 godina od zločina koje su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga izvršili na području Ravnih Kotara, da je u operaciji „Maslenica” poginulo i nestalo 348 Srba, od čega 55 civila, prosečne starosti 60 godina.

Veritas u saopštenju navodi da su među žrtvama i 34 žene, prosečne starosti 57 godina i troje dece do 12 godina starosti.

Među žrtvama je i 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH, koji su došli na Ravne Kotare da zajedno sa domicilnim Srbima brane njihova vekovna ognjišta.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 337 ljudi, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od čega šest civila, među kojima su tri žene.

U zbegovima je u narednih nekoliko meseci umrlo još 165 ljudi, uglavnom starije populacije, navodi Veritas.

Veritas ističe da su Hrvatske oružane snage 22. januara 1993. godine, pod kodnim nazivom „Maslenica”, izvršile agresiju na južne delove Republike Srpske Krajine (RSK).

Agresija je izvršena u toku realizacije „Vensovog plana”, kojim je godinu dana ranije RSK stavljena pod zaštitu mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR), navedeno je u saopštenju.

U narednih nekoliko dana hrvatske oružane snage su uspele da zauzmu nekoliko desetina kvadratnih kilometara na Ravnim Kotarima, uključujući i aerodrom Zemunik i nekoliko visova na Velebitu, i da preuzmu kontrolu nad branom i hidroelektranom Peruća.

U ovoj agresiji najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski, navodi Veritas.

Srbi iz pomenutih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija, u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, i crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću.

Iz gore pomenutih ravnokotarskih sela proterano je više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom sveta, prenosi Tanjug.

Veritas navodi da se jedan od težih zločina desio već prvog dana agresije na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije iz zasede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

„Ovaj masakr počinili su pripadnici Petog voda iz sastava „Alfe”, kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, donedavni zamenik predsednika HDZ-a i potpredsednik Hrvatskog Sabora u prethodnom sazivu”, ističe se u saopštenju.

Veritas navodi da su operaciju „Maslenica” planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga RH, koji su već tada bili ili su naknadno unapređeni u činove generala.

Takođe se navodi da je u vreme „Maslenice” načelnik artiljerije sektora „Velebit” bio Albanac sa KiM, Agim Čeku, koji je do 1991. bio oficir JNA.

Veritas ističe da je usled neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac i stradalo najviše civila i podseća da je Čeku od 1999. do 2006. obavljao dužnost komadanta tzv. OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, a da je od 2006. do 2008. godine bio i predsednik vlade privremenih prištinskih institucija.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN-a i pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima.

Veritas navodi da je, prema službenom popisu stanovništva u Hrtvstakoj iz 1991. godine u Kašiću živelo ukupno 765 stanovnika, od toga 757 (99 odsto) Srba, u Smokoviću 1.029, od toga 989 (96 odsto) Srba i Islamu Grčkom 1.139, od toga 991 (87 odsto) Srbin.

Prema popisu stanovništva u Hrvastkoj iz 2021. godine, u Kašiću je živelo 69, u Smokoviću 162 i u Islamu Grčkom 150 žitelja, bez oznake nacionalne pripadnosti.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: