fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Glini rekonstruisana Spomen-kosturnica za 2.000 zaklanih Srba (VIDEO)

Na pravoslavnom groblju u Glini završena je rekonstrukcija Spomen-kosturnice nevinim srpskim žrtvama, ubijenim u ustaškom pokolju u glinskoj Pravoslavnoj crkvi 1941. godine. Rekonstrukciju je finansirala Vlada Srpske na inicijativu Odbora i Vijeća srpske nacionalne manjine Gline.
Rekonstruisana Spomen-kosturnica u GliniFoto: RTRS

Današnji Hrvatski dom izgrađen je na nekadašnjoj glinskoj pravoslavnoj crkvi u kojoj su ustaše, 1941. godine, zvjerski ubile više od dvije hiljade nevinih srpskih žrtava.Rastko Jednak potomak je jedinog preživjelog Srbina iz ovog masakra koji je trajao nekoliko dana. Kaže, bio je svjedok priča u kojima su opisivani Srba koji su u redovima čekali ispred crkve ne sluteći da im se u pravoslavnom hramu od ustaša priprema pokolj.

Ovaj zločin je preteča Jasenovcu i svim stratištima u NDH, kaže Milorad Arlov, potomak ubijenih Srba koji je dao doprinos u rekonstrukciji Spomen-kosturnice.

Arlov kaže da je Spomen-kosturnica i prije zemljotresa bila oronula i oštećena, a u zemljotresu je veoma devastirana.

On kaže da je, na molbu Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline i njega kao potomka žrtava koje su ovdje ubijene, a na inicijativu zamjenika gradonačelnika Gline Branke Bakić, u avgustu premijer Republike Srpske Radovan Višković i Vlada Republike Srpske obećali sredstva i to obećanje ispunili.

– Zahvaljujemo se na tome svi, a posebno ja kao potomak žrtava mog djeda Bogdana, njegove braće Pere i Milutina, njihovog oca Pantelije iz Baktusa opština Vrgin most. Ovdje su zaklani većinom Srbi sa Korduna, njih više od 2.000, samo zato što su bili Srbi i što su vjerovali čovjeku – kaže Arlov.

Vlada Hrvatske nikada nije imala sluha za obilježje nevinim srpskim žrtvama ustaškog terora. Zahvaljujući Vladi Srpske, za rekonstrukciju, obezbijeđeno je 25 hiljada maraka.

„Ovdje leže nevine žrtve zloglasnih pokolja koje su u ljeto 1941. izvršili ustaški zločinci u službi fašističkog okupatora, koji su na zvjerski način usmrtili preko dvije hiljade sinova i kćeri srpskog naroda iz kotareva Glina, Vrginmost i Bosanska Dubica – piše na velikoj mermernoj ploči iznad Spomen kosturnice, koju je, u julu 1951. na glinskom groblju postavio Kotarski Odbor Saveza Boraca Glina; FOTO: Vladimir Jurišić

– Pokušavala sam sve. Hiljadu telefonskih brojeva sam okrenula, hiljadu poziva, hiljadu mejlova, hiljadu sastanaka… Međutim, ništa nije urodilo plodom. Tek nakon posjete Banjaluci, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković je rekao da ćemo kosturnicu obnoviti – ističe zamjenik gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić.

Kosti nevinih srpskih žrtava iz jame prenesene su u Spomen-kosturnicu 1951. godine koja je tek danas doživjela rekonstrukciju. Ostaje trajan i neizbrisiv dokaz stradanja nevinih Srba Banije i Korduna.

Arlov je danas u Domu kulture u Glini podijelio nikoljdanske paketiće za 150 srpske djecu u ovoj opštini.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: