fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Danilovgradu održana tribina o Blagoju Jovoviću: Povratak srpskog osvetnika u Bjelopavliće!

U „Matici srpskoj“ u Danilovgradu sinoć je održana tribina povodom 100 godina od rođenja Blagoja Jovovića, srpskog osvetnika koji je 1957. godine u Argentini izvršio atentat na Antu Pavelića, ranio ga, od posljedica ranjavanja Paveliće je nešto kasnije i umro.
Snimak ekrana portala IN4S

Tribini je prisustvovala i Blagojeva kćerka, Marija, koja se obratila i zahvalila prisutnima što čuvaju sjećanje na njenog oca i njegov podvig.

O životu Blagoja Jovovića, govorili su Miljan Stanišić iz Udruženja Bjelopavlića „Bijeli Pavle“, Ognjen Vojvodić, srpski analitičar, Tihomir Burzanović, autor knjige „Dva metka za Pavelića“ i Ivan Milošević iz Udruženja za genocid.

Svi oni su zaključili da je vojska kojoj je pripadao Jovović pod komandom generala Draže Mihailović bila jedina regularna vojska u tadašnjoj okupiranoj Jugoslaviji i da se borila za kralja, monarhiju i otadžbini. General Mihailović i JVuO nijesu bili ono što su o njima govorili komunisti, već su časni oficiri poput Mihailovića, ali i Pavla Đurišića, Đorđa Lašića i ostalih, dali živote za svoje ideje i tokom rata su pružali stalni otpor Njemcima i do kraja se borili protiv komunista.

Blagoje Jovović je sin Jovana Lazareva, čuvenoga komite, neustrašivog borca proti austrougarske okupacije. Rođen je 1922. godine u Kosiću u poznatom bjelopavlićkom bratstvu Jovović, koje se razgranalo od šireg bratstva Brajović, a koje je kroz istoriju iznjedrilo veliki broj i junaka, rodoljuba i pametara, koji su proslavili ne samo svoje bratstvo i Bjelopavliće, nego i mnogo više, od kojih ćemo pomenuti i njegovog pretka Mušiku Pavićeva predvodnika svoga bratstva u brojnim ratovima i značajnijeg Bjelopavlića svoga vremena. Upravo je Blagoje najsjajniji njihov izdanak, na čiji podvig mu je zahvalno vaskoliko Srpstvo.

Blagoje je još kao mlad slušao priče o bojevima i junacima, koje su se pričale oko ognjišta u njihovom domu, od njegovog oca, djeda i drugih, što je nadahnjivalo njegovu dušu, upijajući svaku riječ pametara, o slobodi, pravdi, služenju istini, o junacima i njihovim podvizima, koji su se za te istinske vrijednosti žrtvovali i proslavili.

U ličnosti Blagoja Jovovića su bile utkane najuzvišenije vrijednosti kojima čovjek stremi, tj. na pravdoljublju, slobodoljublju, čovjekoljublju, i to sve u slavu Boga istinitoga, što je on to sve svojim životom i djelima potvrdio, pa će se ne samo današnje generacije, nego nadamo se i buduća pokoljenja njega rado sjećati i nadahnjivati se njegovim podvizima, kao grandiozni primjer kako treba da se služi otačestvu i svome srpskom rodu.

Atentat na ustaškog poglavnika Anta Pavelića, glavnoodgovornog za genocid nad stotinama hiljada Srba, Blagoje Jovović je smatrao i za svoju dužnost, posebno kada je u konkretnom sudski aspekt zakazao, pa je u njemu progovorio i zov svojih predaka i junaka iz slavne i pobjedonosne Martinićke bitke, koja je bila međaš crnogorko-brdskog ujedinjenja i ubrzo njenog međunarodnog priznanja, kao i zov junaka sa čuvenih bitaka od Karkove Luke, Ćurioca i sijaset drugih bojišta u kojima su njegovi i naši slavni preci uz velike žrtve proslavili srpsko oružje i slobodu zlatnu.

Za osvetom i pravdom sa neba su vapile i duše stotina hiljada nevino umorenih u satanističkim, divljačkim ustaškim orgijanjima, istakao je Miljan Stanišić.
Za Ognjena Vojvodića Blagoje Jovović je pravodlavni patriota.

– On je pravoslavni patriota koji je prepoznao vrbovanje od revolucionarnih organizacija. Rezultat Sarajevskog atentata je Jugoslavija, Jovovićev atentat je odbrana od posledica Jugoslavije. Sarajevski antentat je rezultirao pogromom srpskog naroda, a atentat na nacističkog poglavnika Pavelića je odbrana srpskog naroda. Blagojev atentat je imao blagotvorne posledice po srpski narod uspostavljanjem bezbjedonosne distance prema namjerama neprijatelja. Blagojevim atentatom je izvršena pravda nad zločincem za zločin genocida nad srpskim narodom, koja je izostala posle Prvog i Drugog Svjetskog rata u obije Jugoslavije prema zločincima u genocidu nad srpskim narodom, a što je rezultiralo razvojem ekstremističkih nacističkih, rimokatoličkih, islamističkih i levičarskih organizacija u Jugoslaviji, rekao je on.

Na tribini je bilo riječi i o ostalim srpskim osvetnicima, poput Vojina Džogana i Vada Janića, dva četnika koji su ubili Sekulu Drljevića.

Ovo je bila druga tribina o Blagoju Jovoviću, a namjera organizatora je da se slični skupovi održe i u ostalim gradovima, kako bi se slika o Jovoviću, ali i o genaralu Draži, JVuO, prikazala u pravom svjetlu. Zaključeno je da u Crnoj Gori o njima još vlada iskivljena komunistička slika i da je Crna Gora jedina država na Balkanu u kojoj se danas komunizam regeneriše.

Tome se treba suprostaviti, poručeno je sa sinoćnje tribine.

Izvor: IN4S


Vezane vijesti:

Atentator na Pavelića Blagoje Jovović dobija ulicu u Zemunu

Dva metka za ustašu: Ko je četnik Blagoje Jovović koji je ubio Anta Pavelića?

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: