Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U ČETIRI KANTONA NE IZUČAVA SE NACIONALNA GRUPA PREDMETA

Na području Kantona Sarajevo predmet Pravoslavna vjeronauka pohađa devet učenika, od kojih osam u dvije osnovne škole i jedan učenik u srednjoj školi…

 Čas iz Pravoslavne vjeronauke

Čas iz Pravoslavne vjeronauke

Priredila: Dubravka BLAGOJEVIĆ

U četiri kantona Federacije BiH u osnovnim i srednjim školama ne izučava se nacionalna grupa predmeta po važećem Nastavnom planu i programu iz Republike Srpske, podaci su federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

U Ministarstvu napominju da se nacionalna grupa predmeta za učenike srpske nacionalnosti izučava u onim područjima i mjestima u kojima je iskazan interes učenika i roditelja za takav vid nastave.

Prema prošlogodišnjim podacima, učenici koji se školuju u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo izučavaju nacionalnu grupu predmeta u skladu s Nastavnim planom i programom za osnovnu i srednju školu.

Taj program donio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, pa se ne izučava nacionalna grupa predmeta ni u jednoj školi prema važećem Nastavnom planu i programu Republike Srpske.

Učenicima se na početku svake godine dostavlja anketa koju popunjavaju roditelji, a u kojoj se opredjeljuju koji će jezik izučavati đaci – “bosanski/hrvatski/srpski” jezik i književnost ili “bosanski jezik i književnost”.

Na području Kantona Sarajevo, predmet Pravoslavna vjeronauka pohađa devet učenika, od kojih osam u dvije osnovne škole i jedan učenik u srednjoj školi.

Prema saznanjima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, nije uvedeno izučavanje nacionalne grupe predmeta ni u jednoj školi jer nije bilo zahtjeva roditelja učenika za izučavanje te grupe predmeta.

U osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona Pravoslavnu vjeronauku izučavaju 63 učenika, dok 24 polažu razredne ispite.

Osim toga, u srednjim školama ima 20 učenika koji izučavaju Pravoslavnu vjeronauku.

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde nema učenika koji izučavaju nacionalnu grupu predmeta prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske, niti učenika koji izučavaju Pravoslavnu vjeronauku.

Takođe, prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Zapadno-hercegovačkog, u osnovnim i srednjim školama nema učenika koji izučavaju Pravoslavnu vjeronauku, niti ima učenika koji izučavaju nacionalnu grupu predmeta prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske.

U osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu nacionalnu grupu predmeta prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske sluša 142 učenika i to – 113 učenika u Osnovnoj školi (OŠ) “Ahmet Hromadžić” u Bosanskom Petrovcu, pet učenika u OŠ “Otoka” u mjestu Bosanska Otoka, kao i 24 učenika u “Prvoj osnovnoj školi” u Bosanskoj Krupi.

U osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu, takođe, 317 učenika izučava predmet Pravoslavna vjeronauka.

U Posavskom kantonu, 12 učenika pohađa Pravoslavnu vjeronauku, a u Zeničko-dobojskom kantonu 24 učenika izučava predmet Pravoslavna vjeronauka, i to 23 učenika u osnovnim školama i jedan srednjoškolac.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u Osnovnoj školi Ravno, u područnom odjeljenju Ivanica, nastava za nacionalnu grupu predmeta se izvodi prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske, dok Pravoslavnu vjeronauku izučavaju učenici u 13 osnovnih škola na području tog kantona.

U Kantonu 10 (Livanjskom kantonu) nacionalnu grupu predmeta izučava ukupno 182 učenika, a isto toliki njih izučava Pravoslavnu vjeronauku.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke napominju da ne raspolažu podacima iz Srednjobosanskog kantona jer im nadležno kantonalno ministarstvo nije dostavilo podatke.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

narušeno pravo srpskih učenika na obrazovanje u livanjskom …

javna rasprava o zakonu o udžbenicima u livanjskom kantonu

neustavan prijedlog zakona o udžbenicima u livanjskom kantonu

SRPSKA DJECA DISKRIMINISANA U GOTOVO SVIM ŠKOLAMA

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: