Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

У ЧЕТИРИ КАНТОНА НЕ ИЗУЧАВА СЕ НАЦИОНАЛНА ГРУПА ПРЕДМЕТА

На подручjу Кантона Сараjево предмет Православна вjеронаука похађа девет ученика, од коjих осам у двиjе основне школе и jедан ученик у средњоj школи…

 Час из Православне вjеронауке

Час из Православне вjеронауке

Приредила: Дубравка БЛАГОЈЕВИЋ

У четири кантона Федерациjе БиХ у основним и средњим школама не изучава се национална група предмета по важећем Наставном плану и програму из Републике Српске, подаци су федералног Министарства образовања и науке.

У Министарству напомињу да се национална група предмета за ученике српске националности изучава у оним подручjима и мjестима у коjима jе исказан интерес ученика и родитеља за такав вид наставе.

Према прошлогодишњим подацима, ученици коjи се школуjу у основним и средњим школама на подручjу Кантона Сараjево изучаваjу националну групу предмета у складу с Наставним планом и програмом за основну и средњу школу.

Таj програм донио jе министар за образовање, науку и младе Кантона Сараjево, па се не изучава национална група предмета ни у jедноj школи према важећем Наставном плану и програму Републике Српске.

Ученицима се на почетку сваке године доставља анкета коjу попуњаваjу родитељи, а у коjоj се опредjељуjу коjи ће jезик изучавати ђаци – “босански/хрватски/српски” jезик и књижевност или “босански jезик и књижевност”.

На подручjу Кантона Сараjево, предмет Православна вjеронаука похађа девет ученика, од коjих осам у двиjе основне школе и jедан ученик у средњоj школи.

Према сазнањима Министарства образовања, науке, културе и спорта Тузланског кантона, ниjе уведено изучавање националне групе предмета ни у jедноj школи jер ниjе било захтjева родитеља ученика за изучавање те групе предмета.

У основним школама на подручjу Тузланског кантона Православну вjеронауку изучаваjу 63 ученика, док 24 полажу разредне испите.

Осим тога, у средњим школама има 20 ученика коjи изучаваjу Православну вjеронауку.

У Босанско-подрињском кантону Горажде нема ученика коjи изучаваjу националну групу предмета према Наставном плану и програму Републике Српске, нити ученика коjи изучаваjу Православну вjеронауку.

Такође, према подацима Министарства образовања, науке, културе и спорта Кантона Западно-херцеговачког, у основним и средњим школама нема ученика коjи изучаваjу Православну вjеронауку, нити има ученика коjи изучаваjу националну групу предмета према Наставном плану и програму Републике Српске.

У основним школама у Унско-санском кантону националну групу предмета према Наставном плану и програму Републике Српске слуша 142 ученика и то – 113 ученика у Основноj школи (ОШ) “Ахмет Хромаџић” у Босанском Петровцу, пет ученика у ОШ “Отока” у мjесту Босанска Отока, као и 24 ученика у “Првоj основноj школи” у Босанскоj Крупи.

У основним школама у Унско-санском кантону, такође, 317 ученика изучава предмет Православна вjеронаука.

У Посавском кантону, 12 ученика похађа Православну вjеронауку, а у Зеничко-добоjском кантону 24 ученика изучава предмет Православна вjеронаука, и то 23 ученика у основним школама и jедан средњошколац.

У Херцеговачко-неретванском кантону, у Основноj школи Равно, у подручном одjељењу Иваница, настава за националну групу предмета се изводи према Наставном плану и програму Републике Српске, док Православну вjеронауку изучаваjу ученици у 13 основних школа на подручjу тог кантона.

У Кантону 10 (Ливањском кантону) националну групу предмета изучава укупно 182 ученика, а исто толики њих изучава Православну вjеронауку.

Из Министарства образовања и науке напомињу да не располажу подацима из Средњобосанског кантона jер им надлежно кантонално министарство ниjе доставило податке.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

нарушено право српских ученика на образовање у ливањском …

jавна расправа о закону о уџбеницима у ливањском кантону

неуставан приjедлог закона о уџбеницима у ливањском кантону

СРПСКА ДЈЕЦА ДИСКРИМИНИСАНА У ГОТОВО СВИМ ШКОЛАМА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: