fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Budimpešti otkrivena spomen-ploča ubijenim u „novosadskoj raciji“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/veljic.JPG

U Budimpešti je otkrivena spomen-ploča žrtvama zloglasne „novosadske racije“, na kojoj piše da je u nečuvenom pogromu januara 1942. godine u Novom Sadu stradalo više od 3 400 nedužnih ljudi, među kojima najviše Srba.

„Na spomen-ploči zapisano je da je u pogromu civilnog stanovništva u Novom Sadu od 20. do 23. januara 1942. godine, koje su izvršile mađarske snage, stradalo više od 3.400 nevinih ljudi, od čega najviše Srba. Na ploči je takođe ispisano da su večno ugašeni životi i više od 700 Jevreja“, rekao je Srni predsjednik Društva za sjećanje na holokaust Aleksandar Veljić, koji je prisustvovao otkrivanju spomen-ploče u Budimpešti.

On je iskoristio priliku i u Budimpešti odao poštu Endre Bajči Žilinskom, poslaniku mađarskog parlamenta u doba „racije“, koji je izgubio život, braneći dostojanstvo nevinih žrtava pred režimom Mikloša Hortija, koji je naredio tu zloglasnu vojnu akciju.

„Upravo, najviše zahvaljujući Žilinskom danas se zna da je u raciji izvršenoj u Novom Sadu, kao i 15 mesta južne Bačke stradalo gotovo 13 000 nedužnih ljudi, najviše Srba i Jevreja, a njihova imovina je opljačkana i velikim delom prebačena u Peštu“, naveo je Veljić.

Povom 70 godina od „novosadske racije“ u dvorištu budimpeštanaskog Muzeja holokausta 19. januara otkrivena je spomen-ploča nedužnim žrtavama najvećeg pogroma nedužnih ljudi u istoriji Novog Sada.

Vojna akcija mađarske fašističkeokupacione vojske pod nazivom „novosadska racija“ u istoriji je ostala upamćena, kao jedan od najvećih zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata nad civilnim stanovništvom.

Razulareni mađarski vojnici na krajnje brurtalan način toko tri dana „Racije“ ubijali su na hiljade nevinih ljudi, muškaraca, žena, bespomoćne djece i staraca, a potom ih bacali pod led Dunava.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: