fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Brčkom promovisana knjiga ”Ognjena Marija Livanjska”

Knjiga Buda Simonovića, Ognjena Marija livanjska, koja je najkompletniji prikaz stradanja Srba Livanjskog polja 1941. godine, preneto čitalaštvu kroz autentična svedočenja preživelih stradalnika, doživela je sedam izdanja.

I posle 28 godina od svoje prve promocije, ona i dalje budi pažnju javnosti. Zato je, nakon više promocija u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, ali i u Londonu, predstavljena i brčanskoj publici.

U subotu, 28. septembra 2019, nakon večernje službe u crkvi Svete Velikomučenice Nedelje, na Merajama, u sali parohijskog doma, sa blagoslovom protojereja-stavrofora očeva Miodraga Tošića i  Željka Đurice, održana je promocija knjige Buda Simonovića, Ognjena Marija livanjska.

Organizatori promocije, Udruženje Ognjena Marija Livanjska iz Beograda i Zavičajno udruženje Krajišnika „Gora“ iz Brčkog predstavili su publici svoje aktivnosti i ciljeve obraćanjem Mladena Jovetića i Nikole Petrovića.

Organizatori i domaćin promocije postarali su se da promocija, pripremljena kao razgovor sa autorom knjige o stradanju Srba na području Livna u vreme NDH i tokom građanskog rata devedesetih, dobije i okvir svojevrsne, tematski uklopljene, mini-izložbe. Publici su prikazane slike stratišta i stradalnika livanjskog kraja predstavljene na šest panoa i kroz petnaestominutni dokumentarni film baziran na snimcima rata i ekshumacije i sahrane stradalnika pred sam početak novog pogroma.

U umetničkom delu programa, na promociji su nastupili: dečiji duet, Teodora i Anastasija Šarić, koje su izvele dve pevačke numere („Crven cvete“ i „Rasti rasti moj zeleni bore“), kao i Teodora Tošić koja je čitala odlomak iz prezentovane knjige i odrecitovala „Himnu pobednika“, Jovana Dučića.

Autor je, gotovo puna dva sata držao pažnju auditorijuma, vodeći nas slikovitim rečima kroz žive događaje tokom dva istorijska dana u Livanjskom polju, prenoseći svoj lični doživaljaj saznavanja o ovim zločinima i susreta sa preživelim stradalnicima čije je autentične iskaze preneo u knjizi.

Za knjigu Ognjena Marija livanjska, knjigu-optužnicu i knjigu-spomenicu, potresno štivo o stradanju 1600 livanjskih Srba, umorenih na najmonustruoznije načine na 17 stratišta, Budu Simonoviću je, pre pet godina, uručena povelja Dobrotvor srpskog naroda.

I ovom prilikom, još jednom se zahvaljujemo: autoru knjige, Budu Simonoviću, mladim umetnicama-učesnicima promocije, kao i sveštenstvu parohije kolobarsko-grbavičke domaćinu ovog događaja, kojim smo upoznali bračansku javnost o stradanju naših predaka i tako se, još jednom, poklonili njihovim senima.

Udruženje OML i ZUK „Gora“

Vezane vijesti:

Budo Simonović: „Ognjena Marija Livanjska“ | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: