Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Brčkom promovisana knjiga ”Ognjena Marija Livanjska”

Datum objave: ponedeljak, 30 septembra, 2019
Veličina slova: A- A+

Knjiga Buda Simonovića, Ognjena Marija livanjska, koja je najkompletniji prikaz stradanja Srba Livanjskog polja 1941. godine, preneto čitalaštvu kroz autentična svedočenja preživelih stradalnika, doživela je sedam izdanja.

I posle 28 godina od svoje prve promocije, ona i dalje budi pažnju javnosti. Zato je, nakon više promocija u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, ali i u Londonu, predstavljena i brčanskoj publici.

U subotu, 28. septembra 2019, nakon večernje službe u crkvi Svete Velikomučenice Nedelje, na Merajama, u sali parohijskog doma, sa blagoslovom protojereja-stavrofora očeva Miodraga Tošića i  Željka Đurice, održana je promocija knjige Buda Simonovića, Ognjena Marija livanjska.

Organizatori promocije, Udruženje Ognjena Marija Livanjska iz Beograda i Zavičajno udruženje Krajišnika „Gora“ iz Brčkog predstavili su publici svoje aktivnosti i ciljeve obraćanjem Mladena Jovetića i Nikole Petrovića.

Organizatori i domaćin promocije postarali su se da promocija, pripremljena kao razgovor sa autorom knjige o stradanju Srba na području Livna u vreme NDH i tokom građanskog rata devedesetih, dobije i okvir svojevrsne, tematski uklopljene, mini-izložbe. Publici su prikazane slike stratišta i stradalnika livanjskog kraja predstavljene na šest panoa i kroz petnaestominutni dokumentarni film baziran na snimcima rata i ekshumacije i sahrane stradalnika pred sam početak novog pogroma.

U umetničkom delu programa, na promociji su nastupili: dečiji duet, Teodora i Anastasija Šarić, koje su izvele dve pevačke numere („Crven cvete“ i „Rasti rasti moj zeleni bore“), kao i Teodora Tošić koja je čitala odlomak iz prezentovane knjige i odrecitovala „Himnu pobednika“, Jovana Dučića.

Autor je, gotovo puna dva sata držao pažnju auditorijuma, vodeći nas slikovitim rečima kroz žive događaje tokom dva istorijska dana u Livanjskom polju, prenoseći svoj lični doživaljaj saznavanja o ovim zločinima i susreta sa preživelim stradalnicima čije je autentične iskaze preneo u knjizi.

Za knjigu Ognjena Marija livanjska, knjigu-optužnicu i knjigu-spomenicu, potresno štivo o stradanju 1600 livanjskih Srba, umorenih na najmonustruoznije načine na 17 stratišta, Budu Simonoviću je, pre pet godina, uručena povelja Dobrotvor srpskog naroda.

I ovom prilikom, još jednom se zahvaljujemo: autoru knjige, Budu Simonoviću, mladim umetnicama-učesnicima promocije, kao i sveštenstvu parohije kolobarsko-grbavičke domaćinu ovog događaja, kojim smo upoznali bračansku javnost o stradanju naših predaka i tako se, još jednom, poklonili njihovim senima.

Udruženje OML i ZUK „Gora“

Vezane vijesti:

Budo Simonović: „Ognjena Marija Livanjska“ | Jadovno 1941.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top