Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Beogradu se čuvaju dokazi zločina katoličkih sveštenika

Datum objave: ponedeljak, 9 aprila, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Zapisnici o odnosima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i njenih saveznika, odnosno o saznanjima Vatikana o počinjenim zločinima sveštenika Katoličke crkve, nalaze se u Arhivu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pišu “Večernje novosti”.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Riječ je o arhivi ministra spoljnih poslova NDH Mladena Lorkovića, sa posebnim osvrtom na saznanja vatikanskog kardinala Eugena Tiserona o zločinima katoličkih sveštenika.

Tu je, između ostalog, pohranjena i lična prepiska Krunoslava Draganovića, glavnog čovjeka zaduženog za “pacovske” kanale, kojima su ustaški zločinci prebacivani u zemlje Južne Amerike.

Arhivski materijal u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koji je tu prebačen 1946. godine, do danas nije popisan i sistematizovan, niti je dostupan javnosti.

Jedan dio te građe prebačen JE u Vojni arhiv, gdje, takođe, ima dokumenata o ponašanju sveštenika u NDH, a to je građa koju su partizani zatekli u oslobođenom Zagrebu, koju ustaše nisu stigle da unište.

Aleksandar Stojanović iz Instituta za noviju istoriju u Beogradu rekao je da je u istraživanju Vojnog arhiva nailazio na različita naređenja ustaških vlasti da se sruše pravoslavne crkve i sinagoge, kao i da se proda taj građevinski materijal.

On je dodao da su tu i zahtjevi biskupa i nadbiskupa za brže pokrštavanje pravoslavnog življa ili apeli da im se daju ključevi pravoslavnih crkava da bi mogle da se koriste u druge svrhe.

Stojanović je naveo da ima i pisama katoličkih sveštenika koji se bune zbog maltretiranja komšija Srba, kao i da se mogu naći različita naređenja vlasti ustaškim formacijama, dio diplomatske prepiske, dokumenta o progonu Srba i njihovom nasilnom preseljenju, antisrpske i antisemitske uredbe, građa koja se odnosi na logore.

Prema njegovim riječima, tu je i jedan broj naređenja ustaškog poglavnika Ante Pavelića, ukaza i govora iz novina, plakati, kao i raskošna knjiga u boji izdata povodom godišnjice formiranja NDH, koja je dijeljena kao propagandni materijal stranim predstavnicima.

U Ministarstvu odbrane kažu da su u okviru arhive NDH značajni podaci tadašnje Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, gdje spadaju dokumenta ustaško-domobranskih jedinica i ustanova koji govore o logorima, zatvorima, strijeljanjima, spiskovima logora, planovi Jasenovca, deportacije, fotografije, zapisnici sa saslušanja zatočenika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ministarstvo odbrane: Arhiva NDH mora da ostane u Srbiji

Desničari traže arhivsku građu iz Beograda

Zagreb će morati da se zadovolji kopijama dokumenata o NDH

Akcija „zarobiti istinu“: Hrvati bi da otmu od Srbije dokaze o zločinima ustaša

Zagreb želi da iz Srbije „izvuče“ arhivu o NDH


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top