Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Beogradu se čuvaju dokazi zločina katoličkih sveštenika

Datum objave: ponedeljak, 9 aprila, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Zapisnici o odnosima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i njenih saveznika, odnosno o saznanjima Vatikana o počinjenim zločinima sveštenika Katoličke crkve, nalaze se u Arhivu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pišu “Večernje novosti”.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Riječ je o arhivi ministra spoljnih poslova NDH Mladena Lorkovića, sa posebnim osvrtom na saznanja vatikanskog kardinala Eugena Tiserona o zločinima katoličkih sveštenika.

Tu je, između ostalog, pohranjena i lična prepiska Krunoslava Draganovića, glavnog čovjeka zaduženog za “pacovske” kanale, kojima su ustaški zločinci prebacivani u zemlje Južne Amerike.

Arhivski materijal u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koji je tu prebačen 1946. godine, do danas nije popisan i sistematizovan, niti je dostupan javnosti.

Jedan dio te građe prebačen JE u Vojni arhiv, gdje, takođe, ima dokumenata o ponašanju sveštenika u NDH, a to je građa koju su partizani zatekli u oslobođenom Zagrebu, koju ustaše nisu stigle da unište.

Aleksandar Stojanović iz Instituta za noviju istoriju u Beogradu rekao je da je u istraživanju Vojnog arhiva nailazio na različita naređenja ustaških vlasti da se sruše pravoslavne crkve i sinagoge, kao i da se proda taj građevinski materijal.

On je dodao da su tu i zahtjevi biskupa i nadbiskupa za brže pokrštavanje pravoslavnog življa ili apeli da im se daju ključevi pravoslavnih crkava da bi mogle da se koriste u druge svrhe.

Stojanović je naveo da ima i pisama katoličkih sveštenika koji se bune zbog maltretiranja komšija Srba, kao i da se mogu naći različita naređenja vlasti ustaškim formacijama, dio diplomatske prepiske, dokumenta o progonu Srba i njihovom nasilnom preseljenju, antisrpske i antisemitske uredbe, građa koja se odnosi na logore.

Prema njegovim riječima, tu je i jedan broj naređenja ustaškog poglavnika Ante Pavelića, ukaza i govora iz novina, plakati, kao i raskošna knjiga u boji izdata povodom godišnjice formiranja NDH, koja je dijeljena kao propagandni materijal stranim predstavnicima.

U Ministarstvu odbrane kažu da su u okviru arhive NDH značajni podaci tadašnje Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, gdje spadaju dokumenta ustaško-domobranskih jedinica i ustanova koji govore o logorima, zatvorima, strijeljanjima, spiskovima logora, planovi Jasenovca, deportacije, fotografije, zapisnici sa saslušanja zatočenika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ministarstvo odbrane: Arhiva NDH mora da ostane u Srbiji

Desničari traže arhivsku građu iz Beograda

Zagreb će morati da se zadovolji kopijama dokumenata o NDH

Akcija „zarobiti istinu“: Hrvati bi da otmu od Srbije dokaze o zločinima ustaša

Zagreb želi da iz Srbije „izvuče“ arhivu o NDH


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top