Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zagreb želi da iz Srbije “izvuče” arhivu o NDH

Datum objave: nedelja, 25 marta, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

– Hrvatska već duže vrijeme preko Komisije za suksesiju pokušava da dođe do dokumentacije o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ koja je pohranjena u arhivima u Beogradu, pišu “Večernje novosti”.

Ustaše odvode Srbe na Baniji 1942.
Ustaše odvode Srbe na Baniji 1942.

Riječ je o ključnim dokumentima o ustaškim logorima i zločinima, koje su činili pripadnici njihovih formacija, diplomatskoj aktivnosti tadašnjeg Zagreba, funkcionisanju policije, domobrana, državnih institucija i lokalnih samouprava, kao i više od 200 filmova koji su snimljeni u NDH.

Dio tih dokumenata nalazi se i u Vojnom arhivu i Ministarstvu spoljnih poslova, filmovi su u Jugoslovenskoj kinoteci, a manji broj dokumenata je u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu.

“Večernje novosti” pišu da Srbija tome uspješno odolijeva sa jasnim obrazloženjem da se fondovi ne mogu cijepati ni dijeliti, a u tome je podržava i međunarodni supervizor koji pomaže u radu Komisije za sukcesiju.

U Jugoslovenskoj kinoteci pohranjeni su filmovi iz perioda NDH, a riječ je o filmskim žurnalima u trajanju od 15 do 20 minuta, kao i igranim filmovima, kojih ima ukupno 200.

Beograd ističe da filmove neće vratiti, jer su zaštićeno kulturno dobro važno za Srbe i Srbiju.

List piše da je ova dokumentacija o NDH, koju Zagreb želi, korišćena i kao argumentacija pri susretima Mješovite crkvene komisije za rasvjetljavanje istorijske uloge kardinala Alojzija Stepinca u genocidu nad Srbima i Romima, kao i Holokaustu.

Zahvaljujući dokumentaciji o zločinima i pripadnicima ustaških formacija koja je dostavljena Agenciji za restituciju, sačuvane su i hiljade hektara zemljišta oduzetih od ratnih zločinaca.

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže za list da građa o NDH ima svoj popisani i nepopisani dio.

On navodi da je popisana uglavnom vojna i diplomatska građa NDH – odnosi sa Nijemcima i Italijanima, odnos prema četnicima, partizanima, međusobni odnosi u NDH…

“Osim ovoga, postoji i nepopisani deo o radu ministarstava i institucija za koje naši državni i bezbednosni organi posle rata nisu bili zainteresovani. Popis ove građe je u toku i ona je zatvorena za javnost”, rekao je Dimitrijević.

Izvor: SRNA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Zagreb želi da iz Srbije “izvuče” arhivu o NDH“

Milan kaže:

A zašto su zatvoreni za javnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top