Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ministarstvo odbrane: Arhiva NDH mora da ostane u Srbiji

Datum objave: sreda, 4 aprila, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda Nezavisne države Hrvatske u 555 kutija za koje postoje sumarni i analitički inventar

Vojni arhiv Srbije, jula 2011. (Foto D. Jevremović)
Vojni arhiv Srbije, jula 2011.
(Foto D. Jevremović)

Originalna arhivska građa Nezavisne države Hrvatske mora da ostane u posedu Srbije, a kopije mogu biti izdate u skladu sa dogovorima Vlade Republike Srbije i u skladu sa bezbednosnim procedurama i interesima, stav je Ministarstva odbrane koji je „Politika” dobila povodom zahteva Zagreba da se preko Komisije za sukcesiju Hrvatskoj vrati originalna  građa koja se odnosi na ustaški režim Ante Pavelića. U Ministarstvu odbrane podsećaju da je vlada 1. aprila 2010. godine  formirala Međuresorsku radnu grupu za sprovođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije čiji je zadatak da Koordinacionom telu vlade priprema predloge u vezi sa zahtevima država sukcesora, u pogledu Državne arhive SFRJ.

„Koordinaciono telo vlade do sada nije tražilo zvaničan stav od Ministarstva odbrane po zahtevu Republike Hrvatske, o potraživanju arhivske građe NDH, pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje. Napominjemo, Aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnosi na arhive, određeni su principi na osnovu kojih države naslednice mogu da potražuju arhivsku građu, pa s tim u vezi i mogućnost njihove primenjivosti na fond NDH”, kaže se u odgovoru Ministarstva odbrane našem listu.

Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda Nezavisne države Hrvatske i sređeno i obrađeno je 555 kutija za koje postoje sumarni i analitički inventar. Porazom sila osovine nestala je i fašistička tvorevina NDH, a jedinice NOVJ su oslobađajući od okupacije teritoriju predratne Kraljevine Jugoslavije zatekle i arhivu NDH, ne samo na teritoriji današnje Republike Hrvatske, već i na prostorima današnje Republike Srbije, Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. Arhivska građa koja se odnosi na NDH pohranjena je nakon Drugog svetskog rata u Vojnoistorijskom institutu.

Na osnovu dokumenata koji se čuvaju u sređenom delu pomenutog fonda, objavljen je 1993. godine, u izdanju Vojnoistorijskog instituta, prvi tom edicije „Zločini na jugoslovenskim prostorima u Prvom i Drugom svetskom ratu” koji se odnosi na zločine NDH u toku 1941. godine. Pregled sređenog dela fonda NDH nalazi se i u ediciji „Arhivski fondovi i zbirke u SFRJ. Savezni arhivi” objavljenoj 1980. godine u Beogradu.

U okviru sređenog dela arhive NDH, kažu u Ministarstvu odbrane, značajni su i podaci Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača: tematski popisnik osnovnih dokumenata ustaško-domobranskih jedinica i ustanova koji govore o logorima, zatvorima, streljanjima, deportovanju, spiskovi logora, planovi logora Jasenovac, popisi zatočenika i žrtava, zapisnici anketne komisije, fotografije, obdukcioni protokoli, zapisnici sa saslušanja zatočenika iz logora Stara Gradiška, prikazi logora u Sisku, Capragu, Bačkoj Topoli, Petrovgradu i Makedoniji.

Vojni arhiv je 18. aprila 1991. primio od bivšeg Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, INDOK Centra, arhivsku građu Ministarstva vanjskih poslova NDH na osnovu odluke SIV-a donete na 129. sednici 6. aprila 1991. Arhivska građa je opšte tematski-hronološko razgraničena. Planirano je da se arhivska građa obradi u narednom periodu u skladu s postojećim kapacitetima i ostalim planiranim aktivnostima i projektima Vojnog arhiva.

Hrvatski istoričari u Vojnom arhivu istraživali domobrane

U Ministarstvu odbrane za „Politiku” potvrđuju  da su pravna i fizička lica iz Republike Hrvatske u proteklim godinama istraživala sređenu arhivsku građu fonda NDH: „Teme istraživanja hrvatskih državljana i institucija, udruženja i ustanova odnosile su se, u najvećoj meri, na podatke o domobranima u NDH, ’Istorijat 369. pukovnije NDH’, ’Istorijat i delovanje 4. oružničke pukovnije’, ’Vera i nasilje u istočnoj Hrvatskoj i severoistočnoj Bosni 1941–45’, ’Prećutane žrtve Drugog svetskog rata i Osiječko-baranjske županije’, ’Središnja Podravina 1941–1948’, ’Stradanje Roma na području NDH za vreme Drugog svetskog rata’, ’Maks Luburić’ i ostale teme”.

Autor: Milenko Pešić

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Desničari traže arhivsku građu iz Beograda

Zagreb će morati da se zadovolji kopijama dokumenata o NDH

Akcija „zarobiti istinu“: Hrvati bi da otmu od Srbije dokaze o zločinima ustaša

Zagreb želi da iz Srbije „izvuče“ arhivu o NDH
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top