fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U AMBASADI SRBIJE U LONDONU OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Moje Jadovno – otvaranje izložbe u Ambasadi Srbije, u Londonu 27.01.2014. | Moje Jadovno – otvaranje izložbe u Ambasadi Srbije, u Londonu 27.01.2014.English

Povodom međunarodnog Dana sjećanja na Holokaust, 27. januara 2014. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu, otvorena je izložbena postavka „Moje Jadovno“. 

Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke i Ambasada R. Srbije u Londonu, organizacijom ovog događaja potrudili su se da predstavnicima diplomatskog kora, srpskoj dijaspori ali i stručnoj javnosti Velike Britanije, predstave stradanje u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, kao i kontekst Holokausta i Genocida počinjenog u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Otvorajući izložbu, njegova Ekselencija, Ambasador R. Srbije u Londonu, Ognjen Pribićević, naglasio je niz istorijskih činjenica o globalnom fenomenu Holokausta i ukazao na važnost obilježavanja datuma kao što je 27. januar. U prigodnom obraćanju, Ambasador  Pribićević jepodsjetio na važnost suočavanja sa prošlošću kao osnove za saradnju kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou i podsjetio na značaj širenja istine o ovakvim strašnim zločinima kao što je onaj koji se dogodio u gospićkoj grupi logora.

Dušan Bastašić, predsjednik udruženja građana Jadovno 1941. iz Banja Luke, navodeći osnovnu faktografiju o kopmleksu logora kao i istorijski kontekst razvoja događaja i počinjenih zločina genocida na našim prostorima u 1941. godini, ukazao je na obavezu društva u cjelini prema čuvanju uspomene na žrtvu naših predaka.

„Izložbena postavka „Moje Jadovno“ samo je jedan od projekata koje udruženje realizuje u svojoj jadovničkoj misiji. Konstantan, adekvatan i odgovoran rad UG Jadovno 1941, izraz je nastojanja da se objelodane strašni detalji zločina koji ne smijemo zaboraviti“ rekao je Bastašić.

On se posebno zahvalio jadovničkim dobrotvorima u Londonu, gospodinu Aleksandru Simiću i njegovoj porodici, na njihovoj presudnoj pomoći u organizovanju izložbe u Londonu i Lesteru.

„Međunarodni značaj kompleksa logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, kontekst izučavanja Holokausta i Genocida počinjenog nad Srbima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, sa svojim specifičnostima i karakteristikama, i faktografija koju možemo vidjeti na izložbi obavezuje nas da  upravo na dane kao što je ovaj danas, posvetimo istini“, rekao je na otvaranju izložbe Predrag Lozo, sekretar udruženja Jadovno 1941.

On je naglasio, da se istina na žalost ne probija uvijek lako na svjetlost dana, te da bolne slike ove istine pokazuju da ideološki kontekst genocida  prouzrokuje niz drugih istorijskih procesa sa kojima se susrećemo i danas.

„Srpski narod, pogotovo onaj njegov dio sa područja Hrvatske, najbolje je to osjetio na svojoj koži tokom surovih ratova devedesetih, kada je pored nacionalne i vjerske pripadnosti, i uspomena na žrtvu predstavljala opasnost po život pojedinca.

Poseban značaj otvaranju izložbe „Moje Jadovno“, dao je svojim prisustvom i obraćanjem uvaženi engleski istraživač i istoričar  Rori Jeomans (Rory Yeomans), čovjek koji se već niz godina bavi izučavanjem genocidne prošlosti NDH, posebno njenom kulturološko-ideološkom osnovom. Gospodin Jeomans je naglasio važnost angažmana potomaka žrtava na očuvanju sjećanja na stradanje njihovih predaka.

Izložba „Moje Jadovno“ u Amabasadi R. Srbije izazvala je interesovanje  predstavnika niza diplomatskih predstavništava u Londonu, jevrejskih organizacija u Velikoj Britaniji kao i ljudi koji se na različite načine bave  temom Holokausta i genocida.

Izložbi su prisustvovali i predstavnici Srspke Pravoslavne Crkve kao i jevrejski Rabin u Londonu.

Jadovničkoj večeri u Londonu, prisustvovao je i gospodin Risto Kovačević, Srbin porijeklom iz Mostara koji već više od dvadeset godina živi i radi u Londonu. Gospodin Kovačević nosi ime i prezime svog djeda, jadovničke žrtve porijeklom iz Mostara, čija se fotografija nalazi na jednom od izložbenih panoa.

Udruženje Jadovno 1941, izražava duboku zahvalnost Njegovoj Ekselenciji Ambasadoru R. Srbije u Velikoj Britaniji, gospodinu Ognjenu Pribičeviću, Njenoj Ekselenciji gospođi Ljiljani Zarubici, Konzulu R. Srbije u Londonu kao i njihovim saradnicima, na gostoprimstvu i angažmanu u organizaciji izložbe.

Izložba „Moje Jadovno“, svojevrsno putujuće svjedočanstvo i uspomena na žrtve Genocida i Holokausta,  biće postavljena u Amabasadi R. Srbije u Londonu, narednih sedam dana.

 

Vezane vijesti:

Objelodanjena Jadovnička tragedija Srbima u Lesteru

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

Foto: Otvaranje izložbe MOJE JADOVNO u Beogradu

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno 

BL – Otvorena izložba „Moje Jadovno“

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: