Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Tuzla “koči” spomen-obeležje

Datum objave: četvrtak, 17 maja, 2018
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Zahtevi porodica poginulih i zarobljenih civila i vojnika JNA 1992. godine. Netačne tvrdnje gradonačelnika Imamovića da im nije upućen dopis

ZLOČIN Napad na kolonu vojnika JNA 1992.
ZLOČIN Napad na kolonu vojnika JNA 1992.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da je ta organizacija u dva navrata podnela zahteve vlastima Tuzle za postavljanje spomen-ploče nastradalim vojnicima JNA 15. maja 1992. godine, ali da su ih vlasti tog grada odbile.

– Nisu tačne tvrdnje gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića da nikada nije stigao zahtev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu, jer je Republička organizacija gradskim vlastima Tuzle prvi put takav zahtev uputila 2007. godine, a ponovni je upućen pre sedam godina – rekao je Mitrović.

On je naveo da je Republička organizacija u oba zahteva tražila odobrenje gradskih vlasti Tuzle za postavljanje prigodne spomen-ploče nastradalim vojnicima JNA na Brčanskoj Malti u Tuzli, ali da su ubrzo dobili odgovor kojim se takav zahtev odbija.

– Dobili smo odgovor vlasti Tuzle kojim se odobrenje našeg zahteva uslovljava pribavljanjem obimne dokumentacije – urbanističke saglasnosti, kopije katastarskog plana, izvoda iz posedovnog lista, urbanističko-tehničkih uslova, zahteva za odobrenje građenja, primerka glavnog projekta – ali je te uslove nemoguće ispuniti – istakao je Mitrović.

Nedeljko Mitrović,foto RTRS
Nedeljko Mitrović,foto RTRS

On je rekao da vlasti FBiH, diskriminišući srpske žrtve rata, na administrativan način žele da spreče postavljanje spomen-ploče ubijenim Srbima u tom entitetu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da vlasti Tuzle opstruišu zahteve iz Srpske da sećanje na ovaj događaj bude obelažavano u Tuzli, na mestu stradanja pripadnika JNA.

– Na naše zahteve, kao što je slučaj i sa “Dobrovoljačkom”, da bude postavljena spomen-ploča gde bismo mogli da obeležavamo stradanja – vlasti Tuzle ćute – istakao je Savanović.

IMAMOVIĆ: NIJE STIGAO ZAHTEV

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da nadležnim vlastima Tuzle nikada nije stigao zahtev za postavljanje spomen-ploče na Brčanskoj Malti.

– Ako bi se takav zahtev pojavio, bio bi razmatran u skladu s procedurom koja se odnosi na bilo koje spomenike i u skladu sa urbanističkom regulativom, o kojoj odlučuje Gradsko veće Tuzle – rekao je Imamović.

Autor: S. M.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Mitrović: Netačne tvrdnje Imamovića

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni

Svedok „Tuzlanske kolone“: Krv je morala da padne | Jadovno 1941.

Goreo sam u vozilu: Ispovest vojnika iz „tuzlanske kolone“

Sjećanje na stradale vojnike JNA u „Tuzlanskoj koloni“

Savanović: Poštovanje žrtvama koje su dovele do stvaranja Srpske

25 godina od „Tuzlanske kolone“: I pravda stradala „u zasedi“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top