fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrović: Netačne tvrdnje Imamovića

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je ta organizacija u dva navrata podnosila zahtjeve vlastima Tuzle za postavljanje spomen-ploče stradalim vojnicima JNA 15. maja 1992. godine, ali da su ih vlasti tog grada odbile.

Nedeljko Mitrović Foto: SRNA
Nedeljko Mitrović Foto: SRNA

„Nisu tačne tvrdnje gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića da nikada nije stigao zahtjev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu, jer je Republička organizacija gradskim vlastima Tuzle prvi put takav zahtjev uputila još 2007. godine, a ponovni zahtjev 2011. godine“, rekao je Mitrović Srni.

On je naveo da je Republička organizacija u oba zahtjeva tražila odobrenje gradskih vlasti Tuzle za postavljanje prigodne spomen-ploče stradalim vojnicima JNA na Brčanskoj malti u Tuzli, ali da su ubrzo zatim dobili odgovor u kojem se takav zahtjev odbija.

„Dobili smo odgovor vlasti Tuzle kojim se odobrenje našeg zahtjeva uslovljava pribavljanjem velikog broja dokumentacije-urbanističke saglasnosti, kopijom katastarskog plana, izvodom iz posjedovnog lista, urbanističko-tehničkih uslova, zahtjevom za odobrenje građenja, primjerkom glavnog projekta, ali je te uslove nemoguće ispuniti“, istakao je Mitrović.

On je rekao da vlasti FBiH diskriminišući srpske žrtve rata na administrativni način žele da spriječe postavljanje spomen ploča ubijenim Srbima u tom entitetu.

Mitrović kaže da porodice poginulih iz Republike Srpske nikada neće odustati od postavljanja spomen-ploče stradalim vojnicima JNA u Tuzli, zaključujući da će Republička organizacija tražiti da se ona postavi na entitetskoj granici između Bijeljine i Tuzle.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je ranije da vlasti Tuzle opstruišu zahtjeve iz Republike Srpske da sjećanje na ovaj događaj bude obilježavano u Tuzli, na mjestu stradanja pripadnika JNA.

„Na naše zahtjeve, kao što je slučaj i sa `Dobrovoljačkom`, da bude postavljena spomen-ploča gdje bismo mogli da obilježavamo stradanja–vlasti Tuzle ćute“, istakao je Savanović.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da nadležnim vlastima Tuzle nikada nije stigao zahtjev za postavljanje spomen-ploče.

„Ako bi se takav zahtjev pojavio, bio bi razmatran u skladu sa procedurom koja se odnosi na bilo koje spomenike i u skladu s urbanističkom regulativom o kojoj odlučuje Gradsko vijeće Tuzle“, rekao je Imamović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni

Svedok „Tuzlanske kolone“: Krv je morala da padne | Jadovno 1941.

Goreo sam u vozilu: Ispovest vojnika iz „tuzlanske kolone“

Sjećanje na stradale vojnike JNA u „Tuzlanskoj koloni“

Savanović: Poštovanje žrtvama koje su dovele do stvaranja Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: