Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Savanović: Poštovanje žrtvama koje su dovele do stvaranja Srpske

Datum objave: utorak, 15 maja, 2018
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Na godišnjicu stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je u ime Vlade Republike Srpske izrazio zahvalnost i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkih ratova u srpskom narodu koji su za rezulat dali Republiku Srpsku.

Na godišnjicu stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je u ime Vlade Republike Srpske izrazio zahvalnost i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkih ratova u srpskom narodu koji su za rezulat dali Republiku Srpsku.
Bijeljina – Tuzlanska kolona – sjećanje
Foto: SRNA

“Uvijek i na svakom mjestu treba da potenciramo Republiku Srpsku kao uslov biološkog opstanka srpskog naroda na ovim prostorima”, poručio je Savanović na današnjem obilježavanju 26 godina od nekažnjenog ubistva 59 vojnika u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Ispred spomenika ubijenim u Tuzlanskoj koloni na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, ministar je istakao da je Srpska stvorena uz ogromne žrtve i razaranja i da je Republika Srpska okvir i kiseonik bez koga srpski narod ne bi imao života na ovim prostorima, ili bi postao statistička greška, kao Srbi u Hrvatskoj.

“Licemjerstvo je i nepravda da ovi oko nas, koji su do juče živjeli u zajedničkoj državi, vođeni podrškom međunarodnog faktora, pokušavaju da proglase genocidnom Srpsku i srpski narod, koji je u dva svjetska rata preživio genocid”, ocijenio je Savanović.

On je izrazio nadu da će kazna stići zločince za svaki, pa i zločin nad vojnicima u Tuzlanskoj koloni.

“Pucali su u zajednicu u kojoj su živjeli 70 godina, u zajednicu koja im je dala da budu narod u njoj i da budu pripadnici ravnopravnih naroda te bivše države”, naglasio je Savanović.

Prema njegovim riječima, srpski narod je dao najveće žrtve u dva svjetska rata i u stvaranju dvije Jugoslavije, rehabilitujući i one koji su bili većinom na strani fašizma.

“Onda su došle devedesete godine 20. vijeka, kada su se ponovo probudili potomci onih što su činili zla 1941/45. godine, a nisu kažnjeni, uz muslimanski faktor koji je demografski ojačao i podržan međunarodnim mehanizmom, i proglasio zapadno od Drine BiH kao većinsku muslimansku državu”, podsjetio je Svanović.

On je ukazao na mržnju, lažni patriotizam i nacionalizam koji su doveli do izigravanja dogovora kojim se garantovalo mirno povlačenje pripadnika JNA iz Tuzle.

“Ničim izazvani, ubili su kolonu nedužnih mladića, pripadnika JNA, na mučki, kukavički i neljudski način”, istakao je Savanović i pozvao srpski narod da uči i poštuije svoju istoriju, svoje žrtve i heroje, uz ocjenu da je 20. vijek bio najtragičniji vijek u istoriji srpskog naroda.

Podsjećajući na stradanja kroz istoriju, Savanović je rekao da oni koji su zadojeni mržnjom prema srpskom narodu pokušavaju i danas da mijenjaju etničku strukturu BiH, koristeći za to migrantsku krizu.

“Budite sigurni da je to dugoročan projekat i treba da budemo čvrsti, odlučni i jedinstveni u tome da migrantima nema mjesta ovdje. Neka taj problem rješavaju oni koji su do njega doveli”, zaključio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni

Svedok „Tuzlanske kolone“: Krv je morala da padne | Jadovno 1941.

Goreo sam u vozilu: Ispovest vojnika iz „tuzlanske kolone“

Sjećanje na stradale vojnike JNA u „Tuzlanskoj koloni“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top