fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savanović: Poštovanje žrtvama koje su dovele do stvaranja Srpske

Na godišnjicu stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je u ime Vlade Republike Srpske izrazio zahvalnost i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkih ratova u srpskom narodu koji su za rezulat dali Republiku Srpsku.

Na godišnjicu stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je u ime Vlade Republike Srpske izrazio zahvalnost i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkih ratova u srpskom narodu koji su za rezulat dali Republiku Srpsku.
Bijeljina – Tuzlanska kolona – sjećanje
Foto: SRNA

„Uvijek i na svakom mjestu treba da potenciramo Republiku Srpsku kao uslov biološkog opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, poručio je Savanović na današnjem obilježavanju 26 godina od nekažnjenog ubistva 59 vojnika u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Ispred spomenika ubijenim u Tuzlanskoj koloni na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, ministar je istakao da je Srpska stvorena uz ogromne žrtve i razaranja i da je Republika Srpska okvir i kiseonik bez koga srpski narod ne bi imao života na ovim prostorima, ili bi postao statistička greška, kao Srbi u Hrvatskoj.

„Licemjerstvo je i nepravda da ovi oko nas, koji su do juče živjeli u zajedničkoj državi, vođeni podrškom međunarodnog faktora, pokušavaju da proglase genocidnom Srpsku i srpski narod, koji je u dva svjetska rata preživio genocid“, ocijenio je Savanović.

On je izrazio nadu da će kazna stići zločince za svaki, pa i zločin nad vojnicima u Tuzlanskoj koloni.

„Pucali su u zajednicu u kojoj su živjeli 70 godina, u zajednicu koja im je dala da budu narod u njoj i da budu pripadnici ravnopravnih naroda te bivše države“, naglasio je Savanović.

Prema njegovim riječima, srpski narod je dao najveće žrtve u dva svjetska rata i u stvaranju dvije Jugoslavije, rehabilitujući i one koji su bili većinom na strani fašizma.

„Onda su došle devedesete godine 20. vijeka, kada su se ponovo probudili potomci onih što su činili zla 1941/45. godine, a nisu kažnjeni, uz muslimanski faktor koji je demografski ojačao i podržan međunarodnim mehanizmom, i proglasio zapadno od Drine BiH kao većinsku muslimansku državu“, podsjetio je Svanović.

On je ukazao na mržnju, lažni patriotizam i nacionalizam koji su doveli do izigravanja dogovora kojim se garantovalo mirno povlačenje pripadnika JNA iz Tuzle.

„Ničim izazvani, ubili su kolonu nedužnih mladića, pripadnika JNA, na mučki, kukavički i neljudski način“, istakao je Savanović i pozvao srpski narod da uči i poštuije svoju istoriju, svoje žrtve i heroje, uz ocjenu da je 20. vijek bio najtragičniji vijek u istoriji srpskog naroda.

Podsjećajući na stradanja kroz istoriju, Savanović je rekao da oni koji su zadojeni mržnjom prema srpskom narodu pokušavaju i danas da mijenjaju etničku strukturu BiH, koristeći za to migrantsku krizu.

„Budite sigurni da je to dugoročan projekat i treba da budemo čvrsti, odlučni i jedinstveni u tome da migrantima nema mjesta ovdje. Neka taj problem rješavaju oni koji su do njega doveli“, zaključio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni

Svedok „Tuzlanske kolone“: Krv je morala da padne | Jadovno 1941.

Goreo sam u vozilu: Ispovest vojnika iz „tuzlanske kolone“

Sjećanje na stradale vojnike JNA u „Tuzlanskoj koloni“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: