Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svedok „Tuzlanske kolone“: Krv je morala da padne

Sećanje Beograđanina Miladina S., tada na redovnom odsluženju vojnog roka u Tuzli

Bilo je sunčano, prelepo majsko jutro, negde oko 7.30. U vazduhu se osećao neki čudan mir… kao da se predosećao pokolj koji će uslediti nekoliko časova kasnije. „Tuzlanska kolona“ je izigrana, ti ljudi su, praktično, izručeni na tacnu muslimanskim paravojnim formacijama, koje su jedva dočekale da izigraju dogovor o povlačenju i pobiju vojnike, oficire, dobrovoljce…

Govori ovako, sećajući se tog kobnog 15. maja 1992, Beograđanin Miladin S., tada na redovnom odsluženju vojnog ruka u Tuzli. Bio je u koloni jedinica dela tuzlanskog korpusa koja se vraćala sa bobrbenih položaja u rejonu Bosanskog Broda.

– Mi smo, zapravo, bili deo dogovora o povlačenju tadašnje JNA u Srbiju, i to onih vojnika koji su rođeni u Srbiji, jer su naša mesta popunjavali vojnici koji su vojsku služili sa ove strane Drine, a rodom su iz BiH. Ogroman deo tuzlanskog korpusa na terenu se nalazio od februara, pa je jedan pokrivao Bijeljinu, a drugi Bosanski Brod i Derventu. U kasarni, koliko znam, ostao je tek manji broj njih iz redovnog sastava, ostalo su bili rezervisti.

Naš sagovornik se seća da ih je kod solane, iz pravca Doboja, sačekala lokalna tuzlanska policija, koja im je „garantovala bezbedan prolaz kroz centar grada“. Miladin tvrdi da se kolona sve vreme nalazila na nišanu paravojnih jedinica, ali, kako pretpostavlja, od akcije su odustali jer, verovatno, nisu očekivali brojčano i borbeno superiornijeg protivnika.

– Bilo nas je tog jutra nekoliko stotina, u pratnji oklopnih borbenih vozila. Da se kojim slučajem zapucalo, nastao bi, ubeđan sam, pokolj. Prošli smo, ipak, brzo kroz grad i uputili se prema Ugljeviku, potom i, preko Bijeljine ka Beogradu, gde nas je iste noći i sačekala vest o napadu na kolonu koja je kasno posle podne krenula iz kasarne „Husinska buna“ – seća se Miladin.

Danas, četvrt veka posle masakra u Tuzli, Miladin smatra da je tog dana krv – „jednostavno morala da padne“.

Autor: V. N.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Goreo sam u vozilu: Ispovest vojnika iz „tuzlanske kolone“

Zločin bez kazne u Tuzli: Muslimani su mučki pobili 224 golobrada vojnika

Sjećanje na stradale vojnike JNA u „Tuzlanskoj koloni“

Zločin koji se ne može i ne smije zaboraviti

Obilježavanje stradanje pripadnika JNA 15. maja na Brčanskoj malti

MUP TK preduzima mjere bezbjednosti za skup na Brčanskoj malti

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni | Jadovno 1941.

Jurišić odgovoran za stradanje vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, kategorični preživjeli (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: