Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

Uvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

Zdanje Suda BiH u Sarajevu (Foto: www.sudbih.gov.ba)
Zdanje Suda BiH u Sarajevu
(Foto: www.sudbih.gov.ba)

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić je kao materijalne dokaze uložio spisak pripadnika Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, koji je autentifikovao Haški tribunal.

Branilac Veselijeve advokat Mirna Delalić uložila je prigovor na autentičnost i relevantnost, tvrdeći da spisak niko nije potpisao, na šta je Janjić odgovorio da su mnoge presude donesene na osnovu takvih dokumenata, koji u konkretnom slučaju ima i propratni akt Haškog tribunala da je izvršena autentifikacija.

Janjić je kao materijalni dokaz uložio i zapisnik Osnovnog suda u Zvorniku o identifikaciji Slobodana Stojanovića i akt MUP-a Republike Srpske od 16. marta 2017. godine o novinskom članku iz lista „Armija Ljiljana“ iz Tuzle.

Tužilac je istakao da se člankom „Djevojka diverzant bez mane i straha“ u ovom listu iz 1992. godine dokazuje učešće Veselijeve u borbama na tom području.

On je potvrdio da je Tužilaštvo dobilo od Haškog tribunala autentifikaciju koje se odnosi na list „Armija Ljiljana“.

Zatraženo je uvođenje materijalnog dokaza – informacije MUP-a Republike Srpske /Resor državne bezbjednosti Bijeljina/ koji se odnosi na zapisnik o dnevnim zbivanjima Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u kojem je navedeno – „stigao je Kibe na liniju za pojačanje“, što, kako kaže Janjić, predstavlja dokaz da je Halilović učestvovao u borbenim dejstvima.

Odbrana Veselijeve uložila je prigovor autentičnosti i relevantnosti na zapisnik MUP-a Republike Srpske /Centar službi bezbjednosti Zvornik/ o saslušanju Muje Omerovića, koji je tom prilikom rekao da je poznavao Iliju Stojanovića i da je čuo da je „neka Šiptarka natjerala njegovo dijete da sebi iskopa grob i nakon toga ga zaklala“.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla sa leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali da nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Nastavak suđenja Haliloviću i Veseli zakazan je za četvrtak, 28. decembar, u 13.00 časova, kada će Tužilaštvo nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza.

Tokom ročišta 28. decembra, biće donesena odluka da li će posljednji svjedok Tužilaštva BiH biti saslušan putem video-linka ili kada bude posjetio BiH u martu naredne godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok vidio da je Elfeta Vesli zaklala dječaka | Jadovno 1941.

Zarobljenici potvrdili da je dječaka ubila Elfeta Veseli …

Njegovo ime je Slobodan Stojanović… | Jadovno 1941.

Dječakov otac rekao da je Slobodana ubila Albanka iz Vlasenice

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: