fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tužilaštvo se usprotivilo Mladićevom zahtjevu za puštanje

Haško tužilaštvo usprotivilo se zahtjevu odbrane generala Ratka Mladića da mu se odobri puštanje na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji, jer smatra da se rizik od njegovog bjekstva povećao nakon izricanja prvostepene presude kojom je u novembru prošle godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Ratko Mladić (Foto: screenshot)
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

U dopisu Mehanizma koji je naslijedio Haški tribunal, tužilaštvo je zatražilo od žalbenog vijeća da odbije taj zahtjev Mladićevih branilaca kao neosnovan i nearugmentovan, prenijeli su beogradski mediji.

Tužilaštvo smatra da Mladić nije argumentovao da bi se vratio u haški pritvor po okončanju privremenog puštanja na slobodu, kao i da nije dokazao da postoje „posebne okolnosti“ u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem koje bi opravdale puštanje na privremenu slobodu poslije izricanja presude.

„Mladić nije konkretno naveo koju terapiju zahtijeva, niti zašto mu adekvatna medicinska njega nije dostupna u Holandiji“, navelo je tužilaštvo.

Tužilaštvo je podsjetilo da ranije i raspravno i žalbeno vijeće Haškog tribunala nije usvojilo ovaj zahtjev Mladićeve odbrane da bude pušten radi liječenja u Rusiji, kao ni u Srbiji.

Početkom oktobra Vlada Srbije je dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu radi liječenja, na zahtjev Mladićeve porodice i branilaca, ali Tribunal tom zahtjevu nije udovoljio.

Haški tribunal je Mladića 22. novembra prošle godine prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog zločina u BiH, a očekuje ga drugostepeni postupak pred Mehanizmom po žalbi koju je najavila njegova odbrana.

U pritvoru Haškog tribunala je od maja 2012. godine, pošto je uhapšen nakon skoro 12 godina skrivanja.

Njegova porodica i advokati neprekidno apeluju da mu se odobri liječenje na slobodi, jer u pritvorskoj jedinici u Hagu nema adekvatnu njegu i život mu je ugrožen.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Mladić: Nevin sam, dušu mi ne mogu uzeti! | Jadovno 1941.

Kuburović: Lekari misle da Mladić nema adekvatan …

Ratko Mladić: Dok je rat, vojnik mora braniti svoj rov, jer je …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: