fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mladić: Nevin sam, dušu mi ne mogu uzeti!

Haški tribunal sutra izriče prvostepenu presudu prvom komandantu Vojske Republike Srpske. Dodik: Ostaje legenda i heroj, negativna presuda bi ojačala mit

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Znam da sam nevin! Sa mnom mogu raditi šta hoće, ali mi dušu ne mogu uzeti! Ovim rečima koje je u utorak izgovorio prilikom posete supruge Bose i sina Darka, kako „Novosti“ ekskluzivno saznaju, general Ratko Mladić dočekuje današnje izricanje presude Haškog tribunala.

DIREKTAN PRENOS NA TV

Nekoliko televizija prenosiće danas direktno izricanje presude Ratku Mladiću. RTS će se uključiti direktno na Drugom programu, N1 će se uz direktan prenos baviti i celodnevnom analizom uz uključenja iz Banjaluke, Pala, Sarajeva… Prenos će biti i na TV Pink 3 informativnom kanalu. Na talasima Radio „Novosti“ od 17 časova emitovaće se emisija „Svet sa Sputnjikom“ u kojoj će o procesu i političkim posledicama presude razgovarati bivši haški osuđenik Nikola Šainović i advokat Saša Lukić.

General o sudskom prosecu skoro uopšte i ne priča prilikom poseta porodice, koja je od ponedeljka u Holandiji. U utorak su razgovarali o životu, njegovoj mladosti, rodnom selu Božanovićima i susednom Kutima, o rođacima… Iako se pominjalo da Mladić neće prisustvovati izricanju presude, njegov branilac Branko Lukić kaže nam da će 99 odsto biti u sudnici.

– On želi i hoće da sluša presudu, jedino ako ga mi zbog njegovog lošeg zdravlja ujutru ubedimo u suprotno, što ne verujem da ćemo uspeti – kaže nam Lukić. – U utorak nije mogao da izdrži dva sata posete. Posle sat vremena ustao je sa stolice i zateturao se da padne. Srećom uhvatio se za zid i vrata. Tokom razgovora u nekom trenutku se umiri, valjda se zamori, a to znači da mu je loše, jer kad se dobro oseća, on je glasan, galami, šali se.

Sudsko veće odbilo je prethodnih dana da se pre izricanja presude obavi lekarski pregled i utvrdi procesna sposobnost Mladića. Zbog nekoliko moždanih udara koje je pretrpeo i u pritvoru i lošeg lečenja, njegovo zdravlje je drastično narušeno. Ipak, sudije se striktno drže nalaza pritvorskog lekara da mu je stanje stabilno.

Presudu Mladiću doneće sudije Alfons Ori, Kristofef Fluge i Džastis Moloto. Izricanje će trajati od 10 do 12.30 časova. Tužilaštvo je tražilo da se Mladiću izrekne kazna doživotnog zatvora, dok je odbrana zahtevala da bude oslobođen, jer nije dokazano da je naredio da se izvrši bilo koji zločin u BiH.

Političari u Republici Srpskoj nisu optimisti i smatraju da će presuda Mladiću biti osuđujuća, a samim tim i nepravedna. Predsednik Srpske Milorad Dodik kazao je da je general Mladić veoma profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost i da će se u slučaju negativne presude samo ojačati mit o njemu.

– Ali bez obzira na to, Mladić ostaje legenda i heroj u srpskom narodu, čovek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda, gde god on bio – rekao je Dodik. – On je komandovao vojskom koja je branila slobodu ovog naroda i učinila da bude stvorena Republika Srpska.

Dodik je rekao da su Mladić i mnogi s njim žrtvujući svoj i komoditet svojih porodica, ali nisu odustajali od istinske slobodarske ideje što se tiče Republike Srpske.

Foto B.Subašić
Foto B.Subašić

Momir Zec, penzionisani general-potpukovnik VRS i učesnik rata, kaže, za „Novosti“, da je doktrina Haškog tribunala po Srbe takva da se gotovo redovno donose osuđujuće presude:

– Za srpske generale tamo nema pozitivnih presuda. Ali, presudu generalu Mladiću ne treba vezati za srpski narod, niti reći da je presuđeno i srpskom narodu. Presuda kakva god bude neće uticati na osećanja prema Mladiću onih koji su sa njim stvarali Republiku Srpsku.

General Mladić je uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina 26. maja 2011. gde se krio u kući kod rođaka. U Hag je prebačen 31. maja. Pred sudsko veće je izveden 4. juna, ali nije želeo da se izjašnjava o krivici. Suđenje mu je počelo 16. maja 2012, a okončano je završnim rečima 16. decembra 2016.

TAČKE OPTUŽNICE

Ratko Mladić je u Hagu optužen za zločine od 1992. do 1995. po više tačaka: za genocid u Srebrenici; za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

TUŽBA PROTIV LEKARA

Odbrana je zatražila od Saveta bezbednosti da ukinu imunitet pritvorskim lekarima, kako bi ih mogli tužiti zbog neadekvatnog lečenja Mladića i ugrožavanja zdravlja, jer nisu dozvolili da ga pre presude pregledaju srpski lekari.

– Predsednik suda Karmel Ađijus je sam rekao da ta preporuka lekara nije medicinske prirode, ali su je usvojili. Igraju se sa životom čoveka – kaže nam branilac Branko Lukić.

Autor: S. J. M. – S. M.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Uoči presude Mladiću: Za Srbe heroj, za Bošnjake krvnik i najveći ratni zločinac!

Poslednji heroj Otpora Novom svetskom poretku

U rodnoj kući Ratka Mladića: Komšije muslimane spasao od rata

Branko Lukić za “Novosti”: Preko Mladića sude celoj Srpskoj …

Hag krio moždane udare generala Ratka Mladića | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: